Yunus Emre’nin İlçesi: ORTAKÖY

Ortaköy, Aksaray’ın şirin ve güzel ilçelerinden biridir. Doğası, tarihi yapıları ve Yunus Emre’nin anılarıyla zenginleşen ilçe gidilip görülmesi gereken eşsiz yerlerdendir. Şimdi sizlere Aksaray’ın bu güzel ilçesi hakkında bilgiler verelim…

AKSARAYIN ŞİRİN BİR İLÇESİ
Ortaköy, İç Anadolu’nun Orta Kızılırmak bölgesinde bulunan Aksaray’ın bir ilçesidir. Aksaray’a 53 kilometre uzaklıkta olan Ortaköy ilçesinin güneyinde; Aksaray ili ve kuzeyinde; Kırşehir ili yer alırken doğusunda; Nevşehir iline bağlı Gülşehir, batısında; Aksaray iline bağlı Ağaçören ilçesi yer almaktadır.

ORTAKÖY’ÜN İDARİ YAPISI
Ortaköy ilçesine bağlı 11 mahalle bulunmaktadır. Aynı zamanda Ortaköy ilçesine bağlı 31 köy yer almaktadır.

1470’DEN SONRA OSMANLI HÂKİMİYETİ
1470 yılında İhsak Paşa, Şereflikoçhisar ve Aksaray çevresini Osmanlı hâkimiyetine almıştır. Ortaköy ve çevresi, Osmanlı yönetimine girmiştir. 1477 yılında da Aksaray ve çevresinin nüfusu yazılmış, emlak ve vakıfları belirlenmiş ve tahrir defterleri tutulmuştur. Aynı dönemde Aksaray, Karaman’a bağlı bir sancak merkezi olmuştur. Aynı zamanda Şereflikoçhisar da dâhil olmak üzere Hasandağı, Bekir, Eyübeli, Sahra, Ova, Eyyüp nahiyeleri Aksaray’a bağlanmıştır. II. Beyazıd döneminde Ortaköy halkı Aksaraylıların yanında olup Cem Sultan isyanında, Sultan Beyazıd tarafını savunmuştur. Ortaköy, Kurtuluş Savaşında da kurtuluş için seferber olmuş, her türlü fedakârlıkta bulunmuştur.

YUNUS EMRE
Yunus Emre’nin yaşadığı yer olarak en çok bilinen Eskişehir’in Sivrihisar ilçesi ve Karaman’dır. Bazı akademisyenlerin tezine göre Ortaköy, Hacı Bektaşi Veli ve Tapduk Emre dergâhlarına oldukça yakındır. Söylentilere göre Yunus Emre’de bu dergâhlara yürüyerek gidip gelmektedir. 40 yıl civarı da Tapduk Emre’ye hizmet etmektedir. Tüm bu bilgileri göz önünde bulunduran bazı akademisyenler Yunus Emre’nin Ortaköy’de yaşadığını savunmaktadır. Bu akademisyenler göre Yunus Emre’nin mezarı Ortaköy ilçesinde Sarıkaraman köyünde yer alan Ziyarettepe denilen mevkide olduğunu kabul etmektedir.

YUNUS EMRE TÜRBESİ
Yunus Emre Türbesi, Ortaköy ilçesinde Sarıkaraman köyünde yer almaktadır. Sarıkaraman köyü Ortaköy ilçesine 20 kilometre mesafededir. Yunus Emre Türbesi’nin bulunduğu tepeye Ziyaret Tepesi denilmektedir.

YUNUS EMRE ÇİLEHANESİ
Yunus Emre çilehanesi, Sarıkaraman köyünde yer almaktadır. Yunus Emre Türbesi’ne yakın mesafededir. Bu çilehane hayır duası ve farklı dilekler için ve yağmur duası için sık sık ziyaret edilmektedir. Eski zamanlarda türbe yanında yer alan çitlembik ağacına dilekler için çaputlar bağlanırmış. Bu çilehane aynı zamanda dervişlerin çilelerini doldurmak üzere kapandıkları yer olarak bilinmektedir.

YUNUS EMRE’Yİ ANMA ETKİNLİKLERİ
Ortaköy’de Yunus Emre’yi Anma Etkinlikleri yapılmaktadır. Bu etkinlikler her yıl ekim ayında düzenlenmektedir. Etkinlikler Aksaray ve Kırşehir Valiliklerince dönüşümlü olarak gerçeklemektedir. Bu etkinliklere her iki ilin protokolü ile yurt dışından ve yurtiçinden gelen birçok ziyaretçi katılmaktadır.

BALCI ORMANI VE GÖLETİ
Ortaköy ziyaretiniz de ailece piknik yapabileceğiniz merkezler yer almaktadır. Balcı Ormanı ve Göleti ailenizle, arkadaşlarınızla ya da sevdiklerinizle keyifli vakit geçirebileceğiniz bir yerdir.

OZANCIK YERALTI ŞEHRİ (ERSELE)
Ozancık Yeraltı Şehri (Ersele), Aksaray ili, Ortaköy ilçesi Ozancık köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Yeraltı şehri, Bizans döneminden kalma yapılardandır. Yer altı şehrinin üst kısmında mezarlık yer almaktadır. Yeraltı şehri Ersele höyüğünün güneyindedir. Yer altı şehrinin tespit edilen yedi girişi bulunmaktadır. Yeraltı şehri, en az beş katlı olduğu düşünülen bir yerdir. Kapladığı alan bakımından ise en büyük yerleşime sahip olan bir yerdir. Yeraltı şehrinin çevresinde stilize mezar kabartmaları bulunmaktadır. Yeraltı şehrinin içinde de karakteristik tırhaz taşları ve mekânlar, depo odaları ve kurumuş su yolları bulunmaktadır.

İLÇEDE MESLEK YÜKSEKOKULU
Ortaköy ilçesinde yer alan meslek yüksekokulu Aksaray Üniversitesine bağlı bir okuldur. Meslek yüksekokulu 1994 yılında kurulmuştur. Öğrenci sayısı 1058’dir.


ORTAKÖY’DE NE YENİR?
Ortaköy’ün birbirinden lezzetli geleneksel yemekleri bulunmaktadır. Ortaköy’e yolunuz düştüğünde sıkma, erişte, çörek, mantı, soğanlama, arabaşı, sac böreği, kuskus pilavı, sepe, yufka, çiğleme, dolma gibi lezzetleri deneyimlemelisiniz. Aynı zamanda Aksaray’a yolunuz düştüğünde katmer, sarığıburma, kalbura bastı, pelte, kaygana gibi lezzetleri de deneyimlemelisiniz.

ORTAKÖY’E NASIL ULAŞIRIM
Ortaköy, Aksaray iline 55.3 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Kırşehir’e olan uzaklığı 52 kilometre, Nevşehir’e olan uzaklığı ise 67 kilometredir. 1 saat 15 dakika gibi bir sürede Aksaray merkezden Ortaköy’e ulaşım sağlanabilmektedir.

ORTAKÖY SİZ DEĞERLİ SEYAHAT SEVERLERİ BEKLİYOR
Tarihi zenginliği, lezzetli yemekleri ve tatlılarıyla hem gözünüzü hem de damağınızı şenlendireceğiniz bu güzel ilçeyi mutlaka ziyaret edip görmelisiniz. Yunus Emre’nin izlerini taşıyan Ortaköy siz ziyaretçilerini beklemektedir. Yeni bir yazımızda görüşmek ümidi ile, sağlıcakla kalın.

Facebook: facebook.com/secreturkey
Instagram: instagram.com/secreturkey
Twitter: twitter.com/secreturkeycom adreslerinden bizleri takip edebilir, yeni yerler keşfedebilirsiniz.