Türk Mutfak Kültürü

Türk kültüründe mutfağın ve yemek yemenin her zaman özel bir yeri olmuştur. Osmanlı İmparatorluğunun bir mirasçısı olarak karşımıza çıkan Türk mutfağı, farklı medeniyetlerden lezzetlerin ve baharatların harmanlanıp ortaya enfes tatların çıktığı bir mutfaktır. Konumu itibarı ile hem doğu hem de batı ile benzer tatlara sahip olan Türk mutfağı, kuşkusuz dünyanın en güzel geleneksel yemeklerine sahiptir. Çorbalar, et yemekleri, sebze yemekleri, hamur işleri, tatlılar ve Türk kültürünü yansıtan içecekler ile geniş bir yelpazesi olan Türk mutfak kültüründe, her yemeğin ayrı bir hikayesi, ayrı bir lezzeti var…
Türk Mutfağı: Çorbalar
Çorba, Türk kültüründe ayrı bir yer tutuyor. Tahıl-hamur-unla hazırlananlar, sebze ile hazırlananlar, et ile hazırlananlar, süt ürünleri ile hazırlananlar derken liste uzayıp gidiyor. Mevsimlere göre farklılık göstermekle birlikte çorba en çok kış aylarında tüketiliyor. Her bir yörede farklı malzemeler kullanılsa da çorba, Türk mutfağının ve sofralarının vazgeçilmez bir parçası.
Et Yemekleri
Et, Türk insanı için vazgeçilmez yemeklerden biri. Kebaplar, köfteler, sakatatlar ve çok daha fazlasının yer aldığı Türk mutfağında, etin hemen her türlüsü seviliyor. Kebap başta olmak üzere, kokoreç ve köfte de Türk mutfağında ayrı bir yere sahip.
Sebze Yemekleri
Türk mutfağında sebzelere de en az et yemekleri kadar yer veriliyor. Tencere yemekleri başta olmak üzere, dolmalar, zeytinyağlılar, kızartmalar genellikle sebzelerden yapılıyor. Türk mutfağında sebze yemekleri de genellikle kıyma ya da et ile yapılıyor. Genellikle sadece zeytinyağlılarda sebze tek başına kullanılıyor.
Hamur İşleri
Türk kadının bu balık eti görünümünün en büyük sorumlusu belki de bu hamur işleri. Yaşam şartlarının zor olduğu tarihlerden bu güne; un, tuz ve su iyi bir üçlü olmuş ve geliştirilerek çok farklı lezzetler oluşturulmuştur. Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan hamur işleri arasında pide, poğaça, lahmacun, börek, mantı gibi lezzetler yer alıyor.
Tatlılar
Türk mutfağında tatlılar genellikle sütlü ve şerbetli olarak ayrılıyor. Ana yemeğin ardından tüketilen tatlılar, özellikle bayramların ve misafir sofralarının vazgeçilmezi. Ramazan deyince ise akla ilk gelen güllaç oluyor.
3 thoughts on “Türk Mutfak Kültürü”