Türk Kültüründe Çay

Çay, Türk kültüründe oldukça önemli bir semboldür. Kalabalıkların içeceği olarak bilinen çay; Türkiye, Hindistan, Çin, Kenya, İran, Arjantin, Vietnam, Japonya gibi ülkelerde yetişir. Siyah, yeşil, beyaz, oolong gibi farklı çeşitleri bulunan çayın, Türk toplumunda en çok siyah olanı tüketilir. Yeşil çay ve oolong çayının da tüketimi son yıllarda giderek artmaktadır. Türklerin özellikle Anadolu’ya gelmeleri ile tüketimi büyük bir hızla artan çay; başta kahvaltı sofraları olmak üzere günün her öğünü tüketilir.
“Çay kalabalıkları sever”
Yalnızların içeceği kahve iken, çay kalabalıkların içeceğidir. İftar, sahur, bayram, altın günü, misafir sofrası derken hemen her zaman en çok tüketilen içeceklerden biridir. Enteresan olan yanı ise yaz-kış demeden hemen her mevsim tüketilebiliyor olmasıdır. Kışın ısınmak, yazın da harareti almak için içilir.
Türkiye’de Çay Üretimi
Türkiye, dünyanın en büyük çay pazarlarından biridir. Dünyanın en büyük 10 çay üreticisi listesinde 4. sırada yer alır. Türkiye’de üretimin ihracat payının %3’ünü oluşturmaktadır. Türkiye’de çay Doğu Karadeniz’de Gürcistan sınırının başladığı noktadan Ordu’nun Fatsa bölgesine kadar üretilmektedir. Çay üretimine en elverişli bölge ise yine Gürcistan sınırından Trabzon’un Araklı ilçesine kadar olan kısımdır.
Türk Çay Kültürü
Çay, Türk kültüründe büyük bir yer kaplar. Birçok eşyanın da “çay” adıyla anılmasını sağlamıştır. Çay bardağı ve çay kaşığı bunun örneklerinden biridir. Çay genellikle ince belli bardakla içilir. Fincanla da içilse de keyif çayı genellikle küçük çay bardağında içilir.