Türk Kültürel Ögeleri

Türk Kültürel Ögeleri

Kültür, kelime anlamı olarak bir toplumun gelenek durumundaki her türlü yaşayış, düşünce ve sanat varlıklarının hepsidir. Biz bu yazımızda, halk bilimi ile de bir arada anılan Türk kültürünün çeşitliliğini ve renklerini yansıtan kültür atlasını inceleyeceğiz. İşte tarih, sanat, gelenek-görenek ve dünya görüşümüzü yansıtan kültürel ögelerimiz…

Askerlik 

turk-kulturel-ogeleri-6

Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan askerlik, toplumumuzda her Türk gencinin bir vatani görevi olarak bilinir. Dolayısıyla askerlik toplumumuzda erkeklik, yetişkinlik gibi kavramlarla doğrudan ilintilidir.

Kına Gecesi 

turk-kulturel-ogeleri-5

Düğünden birkaç gün önce yapılan ve kına yakılarak gelin eğlencesi olarak gerçekleşen kına gecesi de kültürel ögelerimizden biridir. Kına, Türk halk kültüründe önemli bir yere sahiptir. Gelin ve damadın yanı sıra, askere giden gençlere ve kesilmeden önce kurbana da kına sürülür.

Çinicilik 

turk-kulturel-ogeleri-4

Türk çini tarihi çok eskilere, Karahanlılara kadar uzanır. Topraktan çeşitli objelerin elde edilmesi ile gerçekleştirilen bu sanat, bin yıllık geçmişi ile Türk kültür atlasında yerini alır.

Halıcılık

turk-kulturel-ogeleri-3

Dünyanın en eski ve en bilinen el sanat ürünleri olarak bilinen Türk halıları, göçebe bir halkın geleneklerinden günümüze kadar gelmiştir. Geleneksel bir Türk el sanatı olan halıcılığın tarihi Türklerde milattan öncesine dayanıyor.

Lokum 

turk-kulturel-ogeleri-3

Geleneksel bir Türk tatlısı olan lokum, dünyada da “Turkish delight” adıyla bilinir. Hacı Bekir’in bu lezzeti Avrupa’ya tanıtmasının ardından lokum tüm dünyada bilinen bir tatlı halini almıştır. Türk kültüründe önemli bir yere sahiptir.

Nasrettin Hoca

turk-kulturel-ogeleri-2

Halk Müziği

turk-kulturel-ogeleri-

Kubra

Bir cevap yazın