Tarih’in Parlayan Aynası: Septimus Severius (Cendere-Roma) Köprüsü

Tarih’in Parlayan Aynası: Septimus Severius (Cendere-Roma) Köprüsü

Cendere Köprüsü diğer adıyla Septimus Severius Köprüsü, geçmişe tanıklık etmiş ve içinde güzel anılar biriktirmiş bir köprüdür. Zamana meydan okuyan eşsiz bir eserdir. Bu eşsiz eser, yıllar boyunca biriktirdiği anılarını size hissettirerek zamanda yolculuk yapmanıza olanak sağlayacaktır. Septimus Severius adındaki bu eşsiz eserin içeriği hakkında bilgi edinip eserin biriktirdiği anıları kulağınıza fısıldamasına hazır mısınız?

Görsel Sahibi: Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

TARİHİN DERİNLİĞİNE YOLCULUK

Septimus Severius Köprüsü tarihi değerleri üzerinde yaşayan sayılı örneklerden birisidir. Septimus Severius Köprüsünü ziyaret ettiğinizde zamana yolculuk yapmış hissi yaşayacaksınız. Tarihin o eşsiz derinliğini bu köprü sayesinde hissedebilirsiniz. Sizleri daha fazla merakta bırakmadan bu tarihi köprü hakkında bilgi verelim…

ADIYAMAN’IN KÂHTA İLÇESİ

Septimus Severius Köprüsü, Adıyaman ilinin Kâhta ilçesinde yer almaktadır. Kâhta ilçesi tarih ve kültür şehri Adıyaman’ın güzel ve şirin ilçesidir. Kâhta ilçesi meşhur Nemrut Dağı eteklerindedir. Nemrut Dağının eteklerinde olması Kâhta ilçesini önemli bir destinasyona dönüştürmektedir. Kâhta ilçesi Adıyaman’a 40 kilometre uzaklıktadır.

KÖPRÜNÜN ADI NEREDEN GELİYOR?

Septimus Severius diğer adıyla Cendere Köprüsü, Cendere (Antik Cabinas) Çayı üzerinde yer almaktadır. Köprü, Cendere Çayı üzerinde yer aldığı için Cendere Köprüsü adıyla bilinmektedir. Köprü, bir kanyondan akan çayın iki tarafını birleştirmektedir.

KÖPRÜ KİM TARAFINDAN YAPTIRILDI?

Septimus Severius Köprüsünün, MS 193-211 yılında Roma İmparatorluğu döneminde, Septimus Severus’un emri ile Samsat’ta karargâh kuran 16. Lejyon tarafından inşa ettirildiği bilinmektedir.

Görsel Sahibi: Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

SÜTUNLAR İMPARATOR VE AİLESİ ANISINA YAPILMIŞ

Septimus Severius Köprüsünde 4 adet sütun yer almaktadır. Köprüde yer alan 4 adet sütundan 1 tanesinin dönemin Roma İmparatoru Septimius Severus adına, 1 tanesinin Septimius Severus’un eşi Julia Domna adına dikilmiştir. Diğer 2 sütunun ise Septimius Severus’un çocukları Caracalla ve Geta adına dikildiği bilinmektedir. İmparator Septimius Severus öldükten sonra, kardeşini öldürüp babasının yerine geçen oğlu Caracalla, öldürdüğü kardeşi Geta’nın sütununu yıktırmıştır. 

Görsel Sahibi: Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

KÖPRÜNÜN EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ

Köprünün en dikkat çekici özelliği Kâhta ve Sincik ilçelerini birbirine bağlamasıdır. Köprünün önemli parçası olan 2 sütun Kâhta ilçesinde, diğer 1 sütun da Sincik ilçesinde yer almaktadır.

KÖPRÜDEN ARAÇ GEÇİSİ YASAK

1997 senesinde gerçekleştirilen restorasyon sonrasında Septiumus Severius Köprüsü’nün üzerinden 5 ton ağırlığa kadar araç geçmesine izin verilirken 500 metre doğusuna yapılan yeni köprü sonrası tarihi köprü üzerinde araç geçişi tamamen yasaklanmıştır.

GENİŞ KEMERLİ KÖPRÜ ÖZELLİĞİNE SAHİP

Yapının önemli özelliklerinden biri de Roma İmparatorluğu döneminde yapılmış en geniş kemerli ikinci köprü olmasıdır. Septiumus Severius Köprüsü, yaklaşık 120 metre uzunluğunda ve 7 metre genişliğindedir. Bu devasa köprü, her bir tanesi 10 ton ağırlığında olan 92 kayadan oluşmaktadır.

EN ESKİ KÖPRÜLER ARASINDA YER ALIYOR

Septimius Severus Köprüsü’nün kitabesine bakıldığında köprünün MS 193-211 yılları arasında yapıldığı anlaşılmaktadır. Öyle ki Septiumus Severius Köprüsü, Roma İmparatorluğu’nun en eski yapılarından birisidir.  

KÖPRÜNÜN DİĞER ADI CENDERE VE ROMA KÖPRÜSÜ

Yöre halkından öğrendiğimiz ve araştırmalarımız sonucunda bu eşsiz eser Septimius Severus Köprüsü’nün bilinen diğer isimleri Cendere Köprüsü ve Roma Köprüsü olarak tarih sayfalarında yerini almıştır.

ENFES DAMAK TATLARI SİZLERİ BEKLİYOR

Çok sayıda medeniyetin gelip geçtiği, bu medeniyetlerin eşsiz eserler ve muhteşem bir kültür bıraktığı Adıyaman ilimizin elbette enfes damak tatları da mevcuttur. Sizlerin de tarih dolu, kültür dolu, doğa dolu Adıyaman gezinizde bu eşsiz damak tatlarını tatmanızı gözleriniz ve ruhunuz ile birlikte midelerinizi de şenlendirmenizi isterim. Şimdi gelelim bu damak tatlarına; Adıyaman Tavası, Çiğ Köfte, Şıllık Tatlısı, Ekşili Köfte, Patlıcan Cacığı ve elbette Kabak Aşı.

GÖRMEDİM DEMEYİN

Bir tarih sayfası Seprimus Severius Köprüsü’nden sonra Adıyaman ilimizin diğer eşsiz güzelliklerini görmeden bu güzel şehrimizden ayrılmamanızı şiddetle tavsiye ederim. Örneğin en başta Nemrut Dağı olmak üzere Pirine Ören Yeri, Karakuş Tümülüsü, Saffan Bin Muattal Türbesi, Su Gözü, Adıyaman Müzesidir.

KÖPRÜYE ULAŞIM

Septimus Severius Köprüsü veya namı diğer Cendere Köprüsü’ne ulaşım son derece kolaydır. Köprü, Adıyaman ilimiz Kâhta – Sincik Karayolu’nun 55. km’sinde yer almaktadır. Tarihi köprüye özel aracınız veya bölgede bulunan turlarla rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

SEPTİMUS SEVERİUS KÖPRÜSÜ İLE TARİHE TANIKLIK EDİN

Tarihe yolculuk yapıyormuş hissi uyandıracak olan Septimus Severius Köprüsü, muhteşem güzellikte doğal görüntüsü, buram buram tarih kokan havası, eşsiz mimarisi ile sizleri beklemektedir. Bu eşsiz köprüyü ziyaret ederek hem tarihi izlerle tarihe tanıklık etmiş hissi yakalayacak hem de sanatsal mükemmellikteki bu köprüyü gezerken büyüleneceksiniz. Taht kavgalarının, taht için kardeş kıyımının soyut kanıtı olan bu köprü ziyaretçilerini beklemektedir. Yeni bir destinasyonda buluşmak dileğiyle, sağlıcakla kalın.

Facebook: facebook.com/secreturkey

Instagram: instagram.com/secreturkey

Twitter: twitter.com/secreturkeycom adreslerinden bizleri takip edebilir, yeni yerler keşfedebilirsiniz.

Sibel