Tarihin Gülen Yüzü Ardahan Kalesi

Osmanlı İmparatorluğu zamanında sıkça kullanılan Ardahan Kalesi, tarihimizin en güzel örneklerindendir. Gerek mimarisi gerekse yapısı itibariyle oldukça sağlam bir yapıdır.
İnşası oldukça eski yıllara dayanmaktadır. Ne yazık ki inşa tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber, araştırmacılara göre M.Ö 3500-2000 İlk Tunç Çağı’na ait yerleşmenin varlığı ortaya çıkmaktadır. Daha sonra Osmanlı döneminde 16 yüzyıllar arasında Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle inşasına tekrar başlanıp günümüze kadar ulaşmıştır. Ardahan Kalesi eğilimli bir düzlük üzerinde, Kür Nehri üzerinde inşa edilmiştir.
Kalenin batıda açılan anıtsal kapı, iki yanı kuleli, hafif sivri kemerli eyvanımsı hacim içinde, üzerinde kitabenin yer aldığı, yay kemerli bir açıklıktır. Topografyaya uygunluğu sağlanmış, dikdörtgen planlı yapı, yörenin bazalt taşıyla örünmüş geniş duvarlar üzerinde dendanlara sahiptir. Ardahan Kalesi Alanı: 31.3131 m² Sur Uzunluğu: 31 m.En yüksek yeri: 31 m.En alçak yeri:31 m.Kule sayısı: 31 adet’dir. Dikkatimizi çeken kalenin duvar dokusunu oluşturan yöresel bazalt taşlar açık-koyu doğal renkleriyle yeşil çimenler üzerinde yükselmekte, doğudaki kireç harçlı derzler ile dendanların yüzeyinde oluşarak sararmış likeller, yapıya daha da renkli bir durum kazandırmaktadır.