Tarihi Hemite Kalesi

Tarihi Hemite Kalesi

Merhaba arkadaşlar bugün sizlere ülkemizin güzel kalelerinden birisinden bahsedeceğim. Bu eşsiz kalenin adı Hemite Kalesidir. Ceyhan nehrinin kıyısında tüm ihtişamı ile duran Hemite Kalesi insanları büyülemeye devam ediyor. Zamanla yılara yenik düşen bu eşsiz Hemite Kalesi. İsmini Hemite köyünden almaktadır. Hemite kalesi Osmaniye-Kadirli yolunun 20 kilometresinde bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda Hemite Kilikya tarihinin önemli eski yerleşim yerlerinden olduğu bilinmektedir. Araştırmalara göre Hemit Kalesi moloz taşlarla inşa edilmiştir. Kalenin giriş yönü henüz bilinmemektedir.

Hemite’nin eski adı Amudadır. Amuda 1146-1148 yılları arasında 2. Toros tarafından yönetim merkezi olarak kullanılmıştır. Hemite Kalesinin yüksekliği 90 metredir. Kalenin en büyük özelliği ise Kalenin taban kısmında üst katlara bir geçitle bağlanmıştır. Ne yazık ki zamanla kapanmıştır. Gitmek nasip olursa 600 m. güney doğusunda bulunan küçük gölün kenarında kayaya oyulmuş Hitit kabartmalarını da görmenizi isterim.

Bu eşsiz kaleyi kendi dilimle anlatmaya çalıştım arkadaşlar. Görmenizi ister bu eşsiz tarih kokan havayı solumanızı isterim. Yeni bir makalede görüşmek üzere dostlarım.

Sibel

Bir cevap yazın