Tarihi Ahlat Sahil Kalesi

Tarihi Ahlat Sahil Kalesi

Bitlis tarihi açısından oldukça önemli olan Ahlat ilçesi bir çok tarihi eser barındırmaktadır. Ahlat Doğu Anadolu Bölgesinin, Yukarı Murat –Van Bölümü’nde, Süphan ve Nemrut dağları arasında bulunan plato üzerinde kurulmuş, Bitlis İli’ne bağlı, 34.000 nüfuslu bir ilçe merkezidir.

Asya’dan Anadolu’ya(Dolayısı ile Avrupa’ya)uzanan yolların üzerinde bulunması, Doğu Anadolu’ya göre ılıman iklimi, bereketli toprakları, bina yapımına elverişli yapı malzemesi olan Ahlat taşı ve su kaynakları ile tarihin her döneminde bölgedeki büyük güçlerin dikkatini çekmiştir. Bu nedenle tarihi süreç içindeki işgaller ve yağmalamalar, daima önemli yerleşim yeri olan Ahlat toprakları üzerinde kurulan ileri medeniyetlere ait tarihi eserlerin, her el değiştirmede tahrip olmasına neden olmuştur.

 

Ahlat’ın en önemli tarihi kalıntısı ise Ahlat Sahil Kalesidir. Kale Urartular Döneminden kalmış,ancak 1224 yılı depreminde yıkılmıştır. .Kanuni Sultan Süleyman Beylerbeyi ve Veziri Zal Paşa’dan bu kalenin onarılmasını istemiştir. Mimar Sinan, 1557’de kaleyi yeni baştan yapmıştır.

 

Kale diğer kaleler gibi surları çok fazla yüksek değildir. Ama dikkatimizi çeken çevresine deniş su hendekleri yapılmıştır. Çevresi 3000 adım olan kalenin sur duvarları oldukça sağlam olup duvarları 13 kule ile takviye edilmiştir. Ahlat’ın zamanında nasıl bir medeniyet merkezi olduğunun kuşkusuz en güzel örneklerinden bir tanesi de kalesidir.

 

Bitlis’e yolunuz düşerse mutlaka bu eşsiz Ahlat ilçesine uğrayıp doğal güzelliklerinizi görmenizi tavsiye ederim.

Sibel

One thought on “Tarihi Ahlat Sahil Kalesi

Bir cevap yazın