Tarihe Yenik Düşen Elmalık Kalesi

Yalova turizm’i için önemli yere sahip olan Elmalık Kalesi, kim tarafından ve ne zaman yapıldığı hakkında kesin bilgi bulunmamaktadır.
Araştırmacılara göre 11. ve 12. yüzyıllarda önemli olduğu tahmin edilen Elmalık Kalesi, Pylai sahil kentinin kalesi durumunda olup, sahildeki yerleşimin tehlike anında sığındığı yer olduğu düşünülmektedir.
Kale köyün yaklaşık 500 metre kadar güneyinde, 270 rakımlı Bahçe Tepe üzerinde, her 2 tarafından geçen yolu kontrol edebilen hâkim bir yerdedir. Kuzey Güney uzunluğu yaklaşık olarak 80 metre, Doğu-Batı uzunluğu yaklaşık 40 metredir. Güney yönünden çıkılması gayet kolaydır. Diğer yönlerden kaleye çıkılması zordur. Özellikle kuzey ve doğu yönü çok sarptır. En çok dikkatimizi çeken nokta kale içinde su sarnıcı, tünel, ambar gibi yapılanmalar bulunmadığından buranın savunma amaçlı yapılmadığı düşünülmektedir. Elmalık Kalesi, Kurtuluş Savaşı’na kadar sağlam durumda bulunan kale bugün tümüyle harap olmuştur. Ne yazık ki yalnızca güneydeki kapının bir bölümü ile batı tarafında yer alan burçlardan birkaçının izlerini görebilmek mümkündür.