Tarih Abidesi: ESKİL

Turistik tarihi ve kutsal mekânlarıyla önemli bir yer alan Eskil’in tarihi eski tunç devrine kadar uzanmaktadır. Bu yazımızda sizlere tarih sahnesinde önemli bir yere sahip olan Eskil ilçesinden bahsedeceğiz…

AKSARAY’IN İLÇESİ
Eskil ilçesi Aksaray’ın ilçesidir. Tuz gölünün güneyinde yer alan Eskil, Aksaray’a 67 kilometre uzaklıktadır. Eskil ilçesinin Konya’ya olan uzaklığı ise 115 kilometredir. Eskil ilçesi düz bir ova üzerine kurulmuştur. Yüzölçümü 1.152.45 km2 olan Eskil ilçesinin nüfusu 22.212’dir.

TARİHİ ESKİ TUNÇ DEVRİNE DAYANMAKTADIR
Eskil ilçesinin tarihi M.Ö 3000 yılına, Eski Tunç Çağına dayanmaktadır. Yörenin yüzey araştırmalarında ilk olarak Böget höyüğü, Böget barajı tespit edilmiştir. Aynı zamanda Eskil ilçesinin tarihinin çok eskilere dayandığının kanıtları arasında Güneşli, Seppınarı, Ortakuyu Yaylası (Komitanus Harabeleri), Tosun Höyük, Köşk, Çukuryurt, Hacıeyvatlı (höyüklü), Mutlu, Culfa, Sağsak, yaylalarında höyükler bulunmaktadır. Eskil ilçesinde yapılan yüzey araştırmalarında bulunan mimari eser döküntüleri, taş ve pişmiş toprakla yapılmış irili ufaklı heykelcikler Eskil ilçesinin tarihinin çok eskilere dayandığının bir kanıtıdır.

ANADOLU SELÇUKLU HÂKİMİYETİ
Eskil ve çevresi, Anadolu Selçuklu hâkimiyeti sonrası Sultan II. Kılıçarslan tarafından bölgeye Türklerin yerleştirilmesiyle Türkleşmiştir. Selçuklu döneminde Eskil yerleşkesinin Karaman Vilayetine bağlı Esb-Keşan Kazalar grubuna merkezlik yaptığı bilinmektedir.

ESKİL’E BAĞLI KÖYLER
Eskil ilçesine bağlı olan 11 adet köy bulunmaktadır. Bu köyler; Başaran, Bayramdüğün, Büğet, Celil, Çukuryurt, Filikçi, Gümüşdüğün, Güneşli, Katrancı, Kökez ve Sağsak köyleridir.

ESKİL GEÇİM KAYNAKLARI
Eskil ilçesinin geçim kaynağı hayvancılık ve tarıma dayanmaktadır. Eskil halkı çoğunlukla çiftçilikle uğraşmaktadır. Eskil ilçesinde yetişen başlıca tarım ürünleri; buğday, arpa ve şekerpancarıdır.

ESKİL BİTKİ ÖRTÜSÜ
Eskil ilçesinin iklim tipi karasaldır. Yeşillik ve orman bakımından fakir olan Eskil ilçesinin bitki örtüsü ise steptir. Eskil ilçesinin güneyinde yer alan Eşmekaya kasabasında az miktarda kavak ve selvi ağaçları yer almaktadır. Eskil ilçesinin kuzeyinden başlayarak Tuz gölüne kadar uzanan kısmında ise bataklık ve sazlık hâkimdir.

YUNUS FURKAN PARKI
Eskil ilçesinin merkezinde, yöre halkının dinlenip aileleriyle keyifli vakit geçirebildiği bir park bulunmaktadır. İlçe merkezinde yer alan bu park Yunus Furkan Parkı’dır.

ESKİL ULU CAMİİ
Aksaray’ın Eskil ilçesinde yer alan Eskil Ulu Camiinin yapılış tarihi tam olarak bilinmemektedir. Ulu Camii üzerinde yer alan bir kitabeden 1634 yılında veya 1734 yılında yapılmış olabileceği düşünülmektedir. Ulu Camii üzerinde kesme taş minare bulunmaktadır. Bu minare 1963 yılında Kemalpaşalı Mehmet Yüzük tarafından yapılmıştır.

ESKİL’DE NE YENİR?
Eskil ilçesi yöresel lezzetler bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Eskil’e yolunuz düştüğünde kıymalı yumurta, haşhaş ezmesi, küflü peynir ve daha birçok lezzeti mutlaka tatmalısınız. Küflü peynirle yapılan sıkmayı muhakkak deneyimlemelisiniz.

ESKİL’E NASIL GİDİLİR?
Eskil ilçesine gidebilmek için Aksaray il merkezine uğramanız gerekmektedir. Aksaray’a geldikten sonra Eskil’e giden dolmuşları kullanarak kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Eğer özel araç kullanarak Eskil’e ulaşacaksanız aynı şekilde Eskil’e rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

ESKİL SİZ DEĞERLİ SEYAHAT SEVERLERİ BEKLİYOR
Eskil, Aksaray’ın tarihi ilçelerinden birisidir. Güler yüzlü olan yöre halkı aynı zamanda sıcakkanlı ve misafirperverdir. Samimi bir ortam sağlayan yöre halkı sayesinde kendinizi evinizde gibi hissedebilir ve keyifli vakit geçirebilirsiniz. Bu şirin ilçeyi görmenizi ve damağınızı şenlendirecek yöreye özgü lezzetleri tatmanızı tavsiye ederim. Yeni bir yazımızda görüşmek üzere, sağlıcakla kalın.
Facebook: facebook.com/secreturkey
Instagram: instagram.com/secreturkey
Twitter: twitter.com/secreturkeycom adreslerinden bizleri takip edebilir, yeni yerler keşfedebilirsiniz.