Sinop’ta Ne Yenir?

Tarihi ve kültürel açıdan önemli şehirlerimizden biri olan Sinop, konum olarak Karadeniz bölgesindedir ve mutfağında da Karadeniz’e has lezzetler ağırlıktadır. Peki, doğal bir liman kenti olan Sinop’ta ne yenir? Sinop mutfağının yöresel yemekleri nelerdir?
Nokul
Sinop mutfağı lezzetleri arasında özel bir yere sahip olan bir börek çeşididir. Şehirde oldukça sevilen ve yoğurtlu, cevizli, üzümlü, kıymalı gibi farklı çeşitleri bulunan nokul, özellikle aile toplantıları, iftar ve bayram sofralarının vazgeçilmezidir.
Mantı
Sinop’un mantısı bir hayli meşhurdur. İçi etli hamur olarak da bilinen Sinop mantısı, ince bir hamurdan yapılan özel bir lezzete sahiptir. Bol bir iç malzeme ile hazırlanan bu mantının kulak mantı olarak bilinen çeşidi de vardır.
Keşkek Yemeği
Yöre halkı için özel bir yere sahiptir. Özellikle kış sofralarında vazgeçilmez olan keşkek, Sinop yemek kültürünü en iyi yansıtan lezzetlerden biridir.
Mısır Çorbası
Sinop yöresel yemekleri arasında yer alan mısır çorbası; mısır, et, barbunya, soğan, domates gibi malzemelerin bir araya getirilmesi ile hazırlanır. Ağırlıklı olarak kış aylarında tüketilen bir çorbadır.
Katlama
Sinop’un en meşhur lezzetlerinden biridir. Türkiye’nin çeşitli yörelerinde katmer olarak da bilinen katlama, kalabalık sofraların vazgeçilmezidir.
Kaygana
Cızlama, döndürme gibi farklı isimlerle de anılan kaygana, genellikle zılbıt ile hazırlanır ve oldukça lezzetli bir tada sahiptir.
Muhlama
Karadeniz yöresinin en meşhur lezzetlerinden biri olan muhlama, Sinop’ta da bolca tüketilir. Bölgede kuymak olarak da bilinen bu lezzet; ısırgan, kıyma ya da peynir gibi isteğe bağlı olarak farklı malzemeler ile hazırlanabilir.