Selimiye Camii ve Ters Lale

Yaptığı medreseler, hanlar, hamamlar, köprüler, su kemerleri ve camii yapımı ile dünyaya ün salmış Mimar Sinan’ın eseri olan Selimiye Camii.
Kendisi tarafından da ( ustalık eserim) dediği eserdir. Edirne’de bulunana camii, Osmanlı padişahı 2. Selim tarafından yaptırılmıştır. Eserin mülkiyet hakkı Sultan Selim Vakfındadır. Edirne ilinin merkezinde yer almaktadır. Selimiye Camii 1568–1574 yılları arasında yapılmıştır. İbadete ise 14 Mart 1575 yılında açılmıştır. Kapladığı yer külliye ile birlikte 22.202 m2’dir. Camimin içi ise 1620 m2 ve Kubbenin çapı 31.30 metre’dir.
Caminin yapılacağı şehir neden Edirne seçildiği tam olarak bilinmemektedir. Ancak Sultan Selim’in Edirne şehrine ayrı bir sevgi duyduğu bilinmektedir. Bu göz kamaştıran eser Evliya Çelebi Seyahatnamesinde de bahsetmiştir. Yapının içinde İznik çinileriyle süslendirilmiştir. Camimin mermer, çini ve hat işçiliklerine bakıldığında aşk ile yapıldığı anlaşılmaktadır. 1913 tarihinde de Osmanlı posta pulunda Selimiye Camii yer almaktadır. Müslümanlar için çok ayrı bir yeri olan camii kuşkusuz herkesi büyülemektedir.
Dikkatimizi çeken en önemli ayrıntıda Caminin müezzin mahfilinin mermer ayaklarında bulunan ters bir lale motifidir. Anlatılanlara göre, caminin yapılacağı arsa üzerinde lale bahçesi bulunmaktadır. Arsanın sahibine satmak istememiştir. Sonra ikna olan adam Mimar Sinan’dan camide bir lale motifi olmasını isteyerek arsayı satmaya karar vermiştir. Mimar Sinan’da bu adamın çok test bir adam olması nedeniyle ters bir lale motifi yapmıştır.