Samsun Kalesi

Türkiyemiz için dönüm noktasından biriside Samsun’dur. Çunki  19 Mayıs günü Atatürk Samsun ilimize ayak bastığı tarihtir. Bunun yanında Samsun için turizm açısından öneme sahip olan biride Samsun Kalesi’dir.

Bu tarihi kaleyi Evliya Çelebi’de 1640 yılında samsuna geldiğinde seyahatnamesinde bahsetmiştir. Samsun Kalesi 1192 yılında Danişmendliler tarafından yaptırılmıştır. Günümüzde kalenin sınırları gittikce daralmıştır.  Saathane Meydan’ından bedestene, deniz kıyısında ise Ziraat Banklasının Özel İşlem Merkezinin bulunduğu alandan Büyük Camii’nin bulunduğu  alana kadar uzanmaktaydı.  Şuan ise Samsun Kalesi’nin sur kalıntıları Büyük Camii’nin önünde ki parkın içinde bulunmaktadır.

Samsun Kalesinin 3 adet kapısı vardı. Bunlar batı kapısı, doğu kapısı ve sahile açılan Kumkapıdır. Kapılar büyük ve yüksek olarak yapılmış, kalın tahtaları dökme demir levhalar ve çivilerle kaplanmıştı. Batı kapısı bugün Namık Kemal Caddesi’nin sonunda bulunan Kale Camii’nin bulunduğu yerde idi. O dönemde Kalekapı Mescidi denen yapı surların hemen bitişiğinde bulunmaktaydı. Doğu kapısı ise bedestenin kapısının yanında idi.

Kumkapı’ysa, bugün Osmanlı Bankası’nın bulunduğu yerdeydi. Her kapının üzerinde kitabeler mevcuttu.

Kumkapı üzerinde bulunan kitabenin günümüze kadar ulaşan fotoğrafı incelendiğinde kitabe üzerinde şunların yazdığı anlaşılmıştır. Gazi ve mücahitlerin meliki, kâfir ve müşriklerin düşmanı Beyazıt Han oğlu Yüce Sultan Mehmet zamanında 813 yılında, Frenk kalesinin tahrip edilmesi (Allah’ın orayı yakmasından sonra) büyük emri Timurtaş Bey’e (Allah devletini devamlı kılsın) emredildi. Her kim o kalenin imar edilmesine izin verir ve çaba sarfederse Allah’ın melekleri ve insanların laneti onun üzerine olsun.

Samsun Kalesi'nin Kumkapı Kitabesi. İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı'nın arşivinde "Samsun Kalesi-Kitabesi 90764/11" numarasıyla kayıtlıdır.
Samsun Kalesi’nin Kumkapı Kitabesi. İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’nın arşivinde “Samsun Kalesi-Kitabesi 90764/11” numarasıyla kayıtlıdır.

Görülmesi gereken değerlerimiz arasındadır.

Sibel

6 thoughts on “Samsun Kalesi

  1. I think other web site proprietors should take this site as an model, very clean and magnificent user genial style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

  2. Geri bildirim: Kenan
  3. Geri bildirim: simgos

Bir cevap yazın