Ravanda Kalesi

Ravanda Kalesi

Kilis’e 30 kilometre uzaklıkta olan Ravanda Kalesi 2008 yılında turizme kazandırılmak amacıyla restore edilmiş yerdir. Düzenleme ile birlikte kaleye giden yol onarılmış ve kaleye çıkmayı kolaylaştıran merdivenler yapılmış.

Aydınlatmalar sayesinde havanın karanlığında da ziyaret olanağı sağlanmış. Kaleye ziyaret esnasında oturup dinlenebilmek için banklar yerleştirilmiş. Bu banklarda hem soluklanabilir hem de banklarda oturarak mis gibi havayı soluyabilirsiniz. Ziyaret esnasında bilgilendirici tabelalara göz gezdirerek daha keyifli bir ziyaret gerçekleştirmiş olacaksınız.

 

Kale Kilis’in kuzeybatısında yer alan Polateli ilçe sınırları içerisindeki Belenözü (Ravandan) köyündedir. Dağın sivri tepesi  oyularak oluşturulmuş bir kaledir. Büyük bir bölümü yıkılan kalenin surları ve birbirinden farklı uzaklıktaki köşeli ve yarım yuvarlak şeklindeki burçların bazıları ayakta kalmayı başarabilmiştir. Surların büyük bir bölümü yıkılmış varlığını koruyamamıştır.

Günümüze kadar varlığı koruyabilmiş kalıntılar arasında kalenin iç kısmının doğusunda bulunan merdivenlerin yer aldığı iki büyük su sarnıcı ve kalenin kuzeyinde yer aldığı düşünülen saray yapısına ait kalıntılar bulunmaktadır. Güney tarafta da kale girişi olarak kullanılan kapı bulunmaktadır.

Kalenin harçlı seferleri sırasında varlık bulduğu birçok kaynakta geçmektedir. Kale İslam kaynaklarında “er-Ravendan”, Haçlı kaynaklarında “Ravendel/Ravandal/Ravenel”, Ermeni kaynaklarında “Aréventan” olarak geçmektedir.

 

Ravanda Kalesi, Kilis il merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Polateli ilçesi sınırlarında Belenözü (Ravandan) köyünde yer almaktadır.

Belenözü mevkiinde ki bu kaleye hem Kilis üzerinden hem de Gaziantep üzerinden ulaşmak mümkün.

 

 

 

Sibel E