Osmanlı Şerbeti Nedir?

Osmanlı’da en çok tüketilen içeceklerden biri olan şerbet, bugün günümüzde özellikle iftar sofralarının baş tacı. Sağlığa olan faydalarının yanı sıra, sıcak havalarda harareti alması ile de yılın her mevsimi tüketebileceğiniz Osmanlı şerbeti, ekşi tadı ile hem şifalı hem de lezzetlidir. Gelin isterseniz saray mutfağının bu vazgeçilmez içeceğinin nasıl yapıldığına bir bakalım..
Osmanlı Şerbeti Nasıl Yapılır?
Elma, ahududu, limon, şeftali gibi farklı meyvelerden hazırlanan şerbetler arasında en meşhuru saray mutfağının da vazgeçilmezi olan “demirhindi şerbeti”. Bol miktarda baharat ile hazırlanan bu şerbetin en pratik tarifini şu şekilde hazırlayabilirsiniz;
- yarım kilo demirhindi
- 2 litre su
- yarım su bardağı gül suyu
- 1 adet kök zencefil
- top karanfil( 8-10 adet)
- 1 adet zerdeçal
- 1 adet muskat cevizi
- 1 adet çubuk tarçın
- bir tutam rezene
- 2-3 adet kakule
Malzemeleri yaklaşık 1.5 saat kısık ateşte kaynatıp altını kapatın ve süzüp soğumaya bırakın. Daha sonra içerisine isteğe bağlı olarak 1-2 yemek kaşığı şeker de ilave edebilirsiniz. Şerbet soğuduktan sonra buzdolabına koyup iyice soğutun ve servis ederken içerisine buz atarak servis edin. Afiyet olsun.
Osmanlı Şerbeti Hakkında
Sosyal yaşamda önemli bir yere sahip olan Osmanlı şerbeti, günümüzde hala tüketilmeye devam eden bir içecektir. Yeni çocuk doğuran bir anne için lohusa şerbeti dağıtılır. Bayramda gelen misafirlere şerbet dağıtılır. Bunlar hep Osmanlı kültürünün günümüze yansımalarıdır. Tabi ki şerbetin bugüne kadar önemini korumasının bir diğer faktörü de Osmanlı şerbetinin çok sağlıklı olmasıdır.