Osmanlı Mimarisinin Örneği Bozhane Hamamı

Osmanlı Mimarisi dünyamızda çok önemli yere sahiptir. Bunlar geneli Camii, Hanlar ve hamamlardır.

Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden birtaneside Bozhane Hamamıdır. Hamam 19.yüzyılın klasik Türk hamamlarının ilgi çekiciliğinin kuşkusuz en güzel örneklerindendir. Bozhane Hamanı Zonguldak’ın Ereğli ilçesinin Orhanlar Mahallesinin, Bozhane Caddesinde yer almaktadır. Hamamın kitabesi günümüze kadar gelemediği için kesin tarih belli değildir. Söylentilere göre 20. yüzyılın başlarında Abdurrahman Kaptan’ın eşi için yaptırıldığı söylenmektedir.

Hamamın mimarisinde genellikle kesme ve moloz taşlar kullanılmıştır. Hamam mimarisinin güzide planlarından olup, simetrik iki dikdörtgen bölüm halindedir. Özellikle dikkatimizi çeken Hamamın dış mimarisi’dir. Ana giriş iki katlı olarak kuzeydedir. Alt katta kapının her iki yanında birer pencere, üst katta da üç pencere bulunmaktadır. Hamamda sıcaklık kare planlıdır. Orta kısmında mermerden göbek taşı bulunmaktadır. Sıcaklığın yan duvarlarında beş kurnalı bölüme yer verilmiştir. Bu bölümün üzeri merkezi bir kubbe ile örtülmüştür. Soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden oluşmuştur.

 

Özellikle karlı bir kış gecesinde tarihi Bozhane Hamamını görmenizi tavsiye ederim.

Sibel

2 thoughts on “Osmanlı Mimarisinin Örneği Bozhane Hamamı

  1. I simply want to say I’m newbie to blogging and definitely liked you’re blog. More than likely I’m going to bookmark your blog . You definitely have incredible writings. Appreciate it for revealing your website page.

Bir cevap yazın