Osmanlı Devletinin Erken Dönem Sivil Mimarisi: Cumalıkızık Köyü
Şehirleşmenin hızla arttığı ülkemizde insanlar sakin, huzur dolu bir yer arayışına girmişlerdir. Yoğun iş temposundan kurtulmak isteyen ve yorgunluğunu atmak huzurlu ortam bulmak isteyenlerin mekanı Uludağ’ın sınırları içerisinde yer alan Cumalıkızık!
2000 yılında UNESCO Dünya geçici Miras lisesine eklenen Cumalıkızık 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine eklenmiş bu eşsiz Osmanlı Köyü Osmanlı Devletinin erken dönem sivil mimarisinin örnekleriyle donatılmış yerdir.
Köyü oluşturan ev sayısı 250yi aşmaktadır. Kınalı Kar dizisiyle ünlenen Cumalıkızık 2002-2004 yıllarında popüler hale gelmiştir. Popülerleşmesiyle köye yönelik yenileme çalışmalarına başlatılmış ve konaklar pansiyona çevrilerek ziyaretçilere kalacak yer sağlanmıştır.
Cumalıkızık köyünde 2015 yılında Uluslararası Ahududu Festivali düzenlenmeye başlamıştır.
Cumalıkızık köyüne geldiyseniz eğer Cumalıkızık Etnografya Müzesi’ne uğramadan geri dönmemelisiniz.
CUMALIKIZIK ETNOGRAFYA MÜZESİ
Bu müzede Cumalıkızık mahallesinin geçmişine ait eşyalar sergilenmektedir. 1992 yılında faaliyete giren müze 2015 yılında restore edilmiş ve yeni hali ile ziyaretçilere sunulmuştur.
Müzedeki eserler köy sakinleri tarafından bağışlanan eserlerdir.
Cumalıkızık Etnografya Müzesinde ev eşyası, mutfak eşyası, aydınlatma ve ısınma araçları, av malzemeleri sergilenmektedir. Müzenin bahçesinde at arabaları, dibek taşı, yalak, üzüm çiğneme teknesi gibi nesneler bulunmaktadır.