Gizemli Yeraltı Şehrine Sahip: MUCUR

Gizemli Yeraltı Şehrine Sahip: MUCUR

Yöresine özgü halıları ve yeraltı şehri ile meşhur olan Mucur ilçesi tarih sayfalarında birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Höyükleri ve mağaraları ile de adından oldukça fazla söz ettirmiştir. Mucur ilçesini birde bizim yazımız ile tanıyınız…

KIRŞEHİR İLİNİN İLÇESİ

Mucur, İç Anadolu bölgesinde yer alan Kırşehir’in önemli bir ilçesidir. Yüzölçümü olarak Türkiye’nin 311. en büyük ilçeleri arasındadır. İlçe Kırşehir iline 21 kilometrelik bir mesafede yer almaktadır. 1954 yılında Kırşehir ilçe olunca, Mucur ilçesi Nevşehir’in ilçesi olmuştur. 1957 yılında tekrardan il olan Kırşehir, Mucur ilçesini geri bünyesine katmıştır.

MUCUR ADI NEREDEN GELİYOR

Mucur isminin anlamı, Mucur ilçesinde hiçbir yerleşim yerinin olmaması, insanların mağarada yaşadıkları ve bu kişilerin Hristiyan oldukları bilinmektedir. Hristiyanlarının başkanına mücrim denildiği ve Mucur adının buradan türediği bilinmektedir. Bununla birlikte kesin bilgi yoktur.

İLÇENİN GEÇİM KAYNAĞI

Mucur ilçesinin en önemli gelir kaynağı tarım alanına dayanmaktadır. Tarım gelişen dünyamızın modern yöntemleri ile yapılmaktadır. Yörede genel olarak, arpa, ayçiçeği, mercimek, pancar ve buğday ikimi yapılmaktadır. Bunun yanında da yörenin kendine has olan halıları ile de geçim kaynağı oluşturulmuştur.

İLÇENİN İDARİ YAPISI

Mucur ilçesi merkezi 7 mahalleden yer almaktadır. Şatıroğlu ve Acıöz mahalleri ilçeye 5 kilometre uzaklıktadır. Ayrıca Mucur ilçesinin 44 adet köyü bulunmaktadır. Bunlar; Aksaklı Köyü, Altınyazı Köyü, Avcı Köyü, Bazlanmaç Köyü, Bahçecik Köyü, Budak Köyü, Kızılağıl Köyü, Bayramuşağı Köyü, Asmakaradam Köyü, Aydoğmuş Köyü, Babur Köyü, Büyükkayapa Köyü, Çatalarkaç Köyü, Dağçiftliği Köyü, Dalakçı Köyü, Devepınarı Köyü, Geycek Köyü, Gümüşkümbet Köyü, Güzyurdu Köyü, İnaç Köyü, Karaarkaç Köyü, Karacalı Köyü, Kargın Köyü, Kepez Köyü, Kılıçlı Köyü, Kıran Köyü, Kızıldağ Köyü, Küçükburunağıl Köyü, Küçükkavak Köyü, Küçükkayapa Köyü, Kurugöl Köyü, Kurukuyu Köyü, Kuşaklı Köyü, Medetsiz Köyü, Obruk Köyü, Palangıç Köyü, Pınarkaya Köyü, Rahmalar Köyü, Seyfe Köyü, Susuz Köyü, Tatar Yeğenağa Köyü, Yazıkınık Köyü, Yeşilyurt Köyü, Yürücek Köyüdür.

MEŞHUR MUCUR HALISI

Yıllar boyunca Anadolu’nun geçim kaynağı olan halılar, hem kültürel manada hem de maddi anlamda değerleri her geçen gün artmaktadır. Bu eşsiz halıların arasında mucur halıları da kalitesi ve görünüşü bakımından oldukça önem arz etmektedir. Özellikle yabancı sermayenin Anadolu’ya girmesiyle el sanatları değer kazanmıştır. Bunun neticesinde, İç Anadolu bölgesinin ünlü halı merkezi haline gelmiştir. Günümüzde ise Mucur ve çevresinde halı dokuyan kısım yok denilecek kadar azdır. Mutlaka sevdikleriniz için mucur halılarından almanızı tavsiye ederim.

MUCUR YERALTI ŞEHRİ

Mucur Yeraltı Şehri, Kırşehir’in Mucur ilçesinin Solaklı Mahallesinde yer almaktadır. Yeraltı şehri volkanik bir oluşum olan tüf kayalar oyularak oluşturulmuştur. Roma döneminde Hristiyanların bölgede yayılmasıyla puta tapanlar arasında büyük bir mücadele başlamıştır. Hristiyanlar korunmak, sığınmak ve ibaret etmek amacıyla bu yeraltı şehrini oluşturdukları bilinmektedir. Bu eşsiz yer altı temizlenen oda, salon ve koridorlarıyla geniş kapsamlı bir görünüme kavuşmuştur. Odalar arasında geçiş mümkündür. Ziyarete açık olan Yeraltı Şehri 2015 yılı içerisinde çevre düzenlemesi işi yenilenmiş ve rölöve çalışması tamamlanmıştır.

AFLAK BABA KÜMBETİ

Aflak Baba Kümbeti, Mucur ilçesinin Altınyazı köyünde yer almaktadır. Bu eşsiz kümbet kenarı eğik olarak kesilmiş kare gövde üzerinde yükselmektedir. Dıştan pirimidal külahlı örtülüdür. Muazzam bir görünüşe sahip olan kümbet Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerindendir. Kümbet yenilenerek kesme taştan yapılmıştır.

GÜZELLİĞİN TARİFİ SEYFE GÖLÜ VE KUŞ CENNETİ

Seyfe gölü Mucur ilçesine yaklaşık 16 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Bu muazzam göl Orta Anadolu’da bulunan tuzlu göllerin arasında yerini almaktadır. Seyfe Gölü sazlık ve bataklıklardan oluşmaktadır.  Seyfe gölü sonbahar aylarında en büyük flamingo topluluğuna ev sahipliği yapmaktadır. Seyfe Gölünde yaklaşık 187 farklı kuş türü bulunmaktadır.

OBRUK GÖLÜ

Obruk Gölü, Kırşehir ilimizin 30 kilometre, Mucur ilçesine 10 km uzaklığında ve Kırşehir Kayseri karayolunun 1 kilometre kuzeyinde yer almaktadır. Obruk gölünde aynalı, kambur sazan ve kadife türü balıklar yaşamaktadır. Göldeki su derinliği 4-5 metre olup, yer yer daha derin yerleri bulunmaktadır. Gölün derinliği yaklaşık 100 m, çapı ise 900 m civarındadır. Gölün yüzeyi sazlık ve su bitkileri ile kaplıdır. Obruk Gölü 1. Derece doğal sit ilanı edilmiştir.

MUCURA NASIL ULAŞIRIM

Kırşehir ile arasındaki ortalama 23.5 kilometre vardır. Kırşehir merkezinde bulunan dolmuş ve özel taksiler aracılığı ile kolaylıkla Mucur ilçesine ulabilirsiniz.

MUCUR SİZ DEĞERLİ SEYAHAT SEVERLERİ BEKLİYOR

Değerli halıları ve yeraltı şehri ile gönlümüzü fetheden Mucur ilçesi doğal yapısı ve insanları ilede büyülemeye devam etmektedir. Mutlaka bu eşsiz yere gitmenizi ve bol bol resimler çekmenizi öneririm. Mucur siz değerli gezi severleri bekliyor. Sağlıkla ve seyahatle kalın.

Facebook: facebook.com/secreturkey

Instagram: instagram.com/secreturkey

Twitter: twitter.com/secreturkeycom adreslerinden bizleri takip edebilir, yeni yerler keşfedebilirsiniz.

Sibel