MARMARA’NIN CENNETİ: BÜYÜK ADA

MARMARA’NIN CENNETİ: BÜYÜK ADA

MARMARA’NIN CENNETİ: BÜYÜK ADA

Büyük ada Marmara’nın cenneti olarak nitelendirilir. Rum ve Türk kültürünün birbirine harmanlandığı bu yer mavi denizi, gezilecek görkemleri yerleriyle ziyaretçilerine unutulmazları yaşamasına vesile olmaktadır.

Tarihte devlet adamlarının sürgün edildiği bu yer eski adı ile Prinkipos (Büyük ada) iki tepe arasında yer almaktadır. Yaz ve kış ziyaretçilerini ağırlayabilen huzurlu ve büyülü bu yer turist akınına uğramaktadır. İskele meydanından başlayan ada ziyaretçilerinin burada karşılamaktadır.

 

BÜYÜK ADA’DA GEZİLECEK YERLER

1.Reşat Nuri Güntekin’in Evi

Reşat Nuri Gültekin’e ait olan evde yazara ait eşyalar ziyaretçilere sergilenirken yazara ait izler hissedilmektedir. Mimarisi ile ziyaretçilerini büyülemektedir.

2.   Aya Yorgi Kilisesi ve Manastırı

1751 yılında inşa edilen kilise uzun yıllar manastır olarak faaliyet sürmüştür.  Çan kulesinin yanında yer alan bina 1905 yılında inşa edilmiştir. Bu yapı bugün sadece kilise olarak kullanılmaktadır. Ortodoks inancında oldukça önemli bir yerdir.  23 Nisan – 24 Eylül tarihleri arasında dua edilen kilise oldukça ilgi görmektedir. Eğer dileğiniz kabul olursa kiliseye zeytinyağı bağışlamak zorundasınız. İnançları gereği bu yapılmaktadır. Aya Yorgi klisesine yürüyerek çıkmanın “yarı hac” olduğunu belirtmeliyiz

 3. Rum Yetimhanesi

Dünyaki en büyük ahşap yapısı özelliği taşımaktadır.  1898-1899 yılları arasında “Mimar-ı Şehir” ünvanlı Alexandre Vallaury (1850-1921) tarafından otel olarak inşaatına başlanmıştır. Ancak II.Abdülhamit’ten gerekli izinleri alamayınca satışa çıkarılmıştır.  Rum Patriği, cemaatte yer alan zengin Zarifi ailesinin almasına teşvik etmesi sonucu Zarifi ailesince satın alınmış ve 1911-64 yılları arasında Rum yetimhanesi olarak kullanılmıştır. 1964 yılından bu yana da yetimhane olarak kullanılmamaktadır.

4. Meryem Ana Kilisesi

Arabacılar klisesi ve Panayia olarakta adlandırılan klise mimari özelliği ve çan kulesinin varlığı ile ziyaretçilerini çekmektedir. Özellikle yabancı turistlerin ilgi odağıdır.

 5. Adakule

202 metre yüksekliği  bulunan Hızır İlyas Tepesi’nde yer alır.Lunapark Gazinosu’na kadar faytonla çıktıktan sonra Adakule’ye ulaşmak için 700 metre yürümek gerekiyor. Gözünüz korkmasın, bu yol zannettiğiniz kadar yorucu değil. 2006 yılında Orman Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen Adakule’de kullanıma açık 28 kişilik 2 toplantı salonu var. Pek fazla ziyaretçiler tarafından uğranılan bir yer değil.

6. Müslüman Mezarlığı

En etkileyici mekanlardan biri de Müslüman Mezarlığıdır. Ahmed Fehim, Tahsin Nahid, Şakir Paşa, Mahmut Emin Koral, Ahmed Refik Altınay gibi tanınmış kişilerin mezarlarının bulunduğu bu mezarlığı ziyaret edebilirsiniz.

7. Hamidiye Camii

Abdülhamit tarafından yaptırılan 1895 yılında ibadete açılan yapıdır. Tek şerefeli minaresi vardır. Tavanında sekiz köşeli yıldız bulunur. iki yanında da hilal motifi yer alır. Kalem işi ve çinilerle bezeli camidir.

 8. Rum-Ortodoks Mezarlığı

Manastıra çıkan yolun üst tarafında yer alır. , Patrik Hrisantos ve İmparatoriçe İrene’nin mezarlarıda burada yer alır.

9. Adalar Müzesi

İstanbul’un ilk çağdaş kent müzesidir. 20 bin belge, 6 bin fotoğraf, film ve sözlü tarih kayıtları ve yüzlerce obje yer alır. 2010/09/10 tarihinde açılmıştır.

10. Dilburnu

Tamamı ormanlarla kaplı yaklaşık 500 metre uzunluğunda 100 metre genişliğindeki piknik alanıdır. Güneyinde Yörük Ali Köyü,  kuzeyinde Değirmen Köyü yer almaktadır.

 

Sibel E

One thought on “MARMARA’NIN CENNETİ: BÜYÜK ADA

Bir cevap yazın