Kurukahveci Mehmet Efendi Mahdumları

Kurukahveci Mehmet Efendi Mahdumları
1871 yılında kahve üretimini sanata çevirmiştir. 19. Yüzyılda çiğ satılan Türk kahvesi evlerde el değirmenleriyle çekilip içilmekteydi. 1871 yılında babasının işini eline alan Mehmet Efendi çiğ çekirdeklerden oluşan kahveyi büyük bir özenle kavurarak dibeklerde öğütüp müşteriye hazır olarak sunmaya başlamıştır. Bu aşamaların gerçekleştirilmesiyle İstanbul Tahmis Sokağı’ndan taze mis gibi kahve kokusu yayılmaya başlamıştır. Müşteriye sunulan bu hizmet sonucu Mehmet Efendi Kurukahveci Mehmet Efendi olarak anılmaya başlamıştır.
Mehmet Efendi, 1857 yılında İstanbul’un Fatih ilçesinde doğmuştur. İstanbul’da doğan Mehmet Efendi, Süleymaniye Medresesi’nde eğitim görmüştür. Eğitiminin ardından babasının dükkânında çalışmaya başlamıştır. 1871 yılında işin başına geçmiştir. Çiğ kahveyi kavurup dibeklerde öğüterek müşterisine hazır olarak sunmaya başlamıştır.
Mehmet Efendi 1931 yılında vefat etmiştir. Vefatının ardından oğulları Hasan Selahattin, Hulusi ve Ahmet Rıza Beyler baba mesleğini sürdürmüşlerdir. Aile 1934 yılında Kurukahveci soyadını taşımaya başlamıştır. Kahveyi yurtdışı pazarına taşıyan Mehmet Efendinin en büyük oğlu Hasan Selahattindir. Hasan Selahattin yurtdışına açılmanın önemini kavradıktan sonra uluslararası etkinliklere katılmaya başlamıştır. Bu etkinlikler sayesinde kahvenin yurtdışında da tanıtılması sağlanmıştır.