Kurşunlu Şelalesi

Bu yazımızda sizlere şırıl şırıl akan, serin mi serin ve oksijen deposu, eşsiz güzelliği ile Kurşunlu Şelale’sinden bahsedeceğim.
Şelale Antalya merkezinde yer almaktadır. Cezp edici güzelliği ile bu şelale hem yöre halkının hem de ziyaretçilerinin büyülenmesine neden olmaktadır. 1986 yılına kadar keşfedilmeyen bu güzellik 1986 yılında keşfedilmiş ve sonrasında Antalya’nın turizmine önemli bir katkı sağlamış güzel bir doğa harikası. Antalya turizmine katkı bulunması adına tabiat parkı ilan edilen müthiş manzaralı bir mekândır. Şelale ve gölet alanını çevreleyen alanlara piknik yapabilmek için alanlar yapılmış. Manzaranın seyredilebilmesi için manzara izleme platformları konulmuş, kolay gezinilmesini sağlayan gezi yolları yapılmış ve oyun parkları kurulmuştur. Hatta kendi aracı ile gelen ziyaretçiler için otoparklar oluşturulmuştur.
Şelale oldukça yüksekten akmaktadır. Yaklaşık 18 metreye sahip bir yükseklikten süzülmektedir. Bu devasa şelaleden oluşmuş 7 adet gölet ve küçük küçük şelalecikler bulunmaktadır. bahsettiğimiz göletlerin 6 metre derinliği 1600 metrekarelikte alanı bulunmaktadır.
Şelale zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Bu özelliği ile insanı adeta büyülemektedir. Birçok bitkiyi şelaleyi ziyaret ettiğiniz anlarda yakından inceleyebilme fırsatına sahip olacaksınız. Özellikle Kızılçam yoğunlukta olan şelale etrafında farklı ağaç türleri ile irili ufaklı bitki toplulukları bulunur. Zengin bitki örtüsü kadar zengin familyaya da sahiptir. Özellikle ürkütücü olsa da yabandomuzu oldukça fazladır. Bunun haricinde tilki, tavşan, sincap, yarasa, ibibik, ağaçkakan gibi hayvanlarda yoğunluktadır.
Kurşunlu Şelalesine geldiğinizde Lübnan Sedirini incelemeden geri dönmeyin bence. Toros sediri ya da Katran ağacı olarak ta isimlendirilen bu bitkinin 1000 yıl aşan ömrü vardır. 2 metre çapı ve 40 metre boyu olan örnekleri bulunmaktadır. Çınar, meşe, ardıç, porsuk gibi anıt ağaçlar kategorisindedir. Genellikle tropikal iklimi seven bu ağaç görkemli bir görüntüye sahiptir. Rüzgâra oldukça dayanıklı bir ağaçtır.
Kurşunlu Şelalesine yolunuz düştüğünde şelale etrafında dolaşıp bitkileri inceledikten ve geri dönmeye karar verdikten sonra geri dönmeden muhakkak Tarihi Su Değirmenini inceleyin. Yaklaşık 200 senelik bir geçmişi olan yaşlı bir çınar bu değirmen. Zamanında bu bölgede yaşayan köylülerce tahıl öğütmek amacıyla yapılmış bu değirmen hala daha faaliyetini sürdürüyor. Tarihi eser niteliğinde olan bu değirmen nostaljik özelliği ve derin geçmişi ile ilgi odağı halinde günümüzde ziyaret ediliyor.