Köprülü Mehmet Paşa Camii

Şirin evleriyle, Karabük’ün en büyük ve gelişmiş ilçesi olan Safranbolu tarihi ve mimari eserleri bakımından da çok önemli yere sahip olan bir yerdir.
Bunları en önemlileri arasında gelen Köprülü Mehmet Paşa Camii, 17 asrın zamana meydan okuyan bir ibadet yeridir. Ne yazık ki Köprülü Mehmet Paşa ölümünden sonra,1661 – 1662 yılları arasında ibadete açıldığı bilinmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Safranbolu’nun en büyük camisi olan Köprüsü Mehmet Paşa Camii, 2 kere restore edilmiştir. Özellikle Kubbe süslemeleri ve mimarisi çok dikkat çekmektedir. Dikkatlerimizi çeken bu camii, Çeşme Mahallesi’nde, Safranbolu Çarşısı’nın içindedir. Çarşıdan büyük kemerli bir kapıdan avlusuna girilmektedir. Avlusunda ise görülmeye değer; Muvakkithane, şadırvan ve güneş saati vardır. Camii’nin yapısı ise kare şeklindedir. Camii’nin en özelliklerinden biriside içerde, mimari acıdan çok önemli kalem işleri ve mahfil kısmı çok güzeldir.Sütunlarıyla belirlenen boyalı mihrabı ve ahşap geometrik motiflerle şekillenen minberiyle gözlerimizi kamaştırmaktadır.
One thought on “Köprülü Mehmet Paşa Camii”