Kırşehir’in Neyi Meşhur

Kırşehir’in Neyi Meşhur

Kırşehir doğu ve güneydoğuda Nevşehir, güneyde Aksaray, kuzeybatıda Kınkkale, kuzeydoğu ve doğuda Yozgat, batıda Ankara ile çevrilidir. Kabaca bir paralelkenarı andıran il topraklarını güney ve güneybatıda Kızılırmak, batı ve kuzeybatıda Kılıçözü Deresi, kuzey ve kuzeydoğuda Deliceırmak sınırlar. İl topraklarının genişliği ülke topraklarının binde 8`i, İç Anadolu topraklarının yüzde 2,9’u kadardır.
Ilin yüzölçümü 6.570 kilometrekaredir. Bu yüzölçümün ilçelere göre dağılımı şöyle:
Orta Kızılırmak Havzası’nda ve bölümünde yer alan Kırşehir il topraklari 39°41′- 39°48′ kuzey enlemleri ile 33°25′-34°43′ doğu boylamlan arasında yer alır. Denizden 985 metre yükseklikte olan şehrin kuşuçuşu olarak gerçek uzaklığı Karadeniz’e (Sinop) 334 km, Akdeniz’e (Anamur Burnu) 362 km.
Kırşehir, yönetim bakımından doğu ve güneydoğuda Nevşehir’in Kozaklı, Hacıbektaş ve Gülşehir; güneyden Aksaray’ın Ortaköy güney ve güneybatıda Ankara’nın Şereflikoçhisar ve Bâlâ; kuzeybatıda Kırıkkale’nin Keskin ve Delice; kuzey ve kuzeydoğuda Yozgat’ın Şefaatli ve Yerköy ilçeleri ile çevrilmiştir.
Kent, Kayseri ve Nevşehir ile birlikte Kapadokya diye anılan üçgenin kuzeyindedir. Çoğu ya kaybolmuş ya da bilinmeyen eserlerin bulunduğu Kapadokya’nın merkezi ise Kırşehir’dir. Kapadokya Bölgesi, Kayseri merkez olmak üzere Tuz Gölü’nün doğusundan, güneyde Doğu Toroslar; kuzeyde Kırşehir ve Sivas’ın önemli bir kısmını içine alarak Malatya’ya kadar uzanır. Pers dilinde “Katpatukya” olarak adlandırılan Kapadokya’nın sözlük anlamı “Güzel Atlar Ülkesi”dir. Burası binlerce yıl, birçok devlete kucak açmıştır. Kimlerin ne kadar zaman önce buralara geldiği belli değildir.

Ahi Evran Türbesi
Cacabey Medresesi
Cacabey Medresesi
Hirfanlı Baraj Gölü
Kırşehir cevizi
Mucur Yeraltı Şehri
Petlas Lastik Fabrikası
Seyfe Gölü

Bu makaleyi bilgisayarınıza PDF dosyası olarak indirmek için tıklayınız: Kırşehir’in Neyi Meşhur

Sibel

One thought on “Kırşehir’in Neyi Meşhur

Bir cevap yazın