Kariye Müzesi

Kariye Müzesi

İstanbul’da yer alan İstanbul’un en ilginç mekanlarından biri olan Kariye Müzesi, inanılmaz güzellikteki mozaik ve freskleri ile ziyaretçilerini adeta büyüler.

Dışarıdan bakıldığında mütevazi gibi görülen bu yapının içerisinde muazzam derecede bir güzellik vardır. İçeriye girdiğiniz anda büyülenmemeniz imkansız diyebilirim. Esasında Bizans Klisesi olan bu mekanın içerisi derinlemesine mozaiklerle süslenmiştir. Bu eşsiz mozaikleri gidip görmeniz gerektiğini özellikle belirtmek isterim. O mozaikler arasında dolaşırken kendinizi kaybedeceğinizin garantisini de şimdiden verebilirim.

Mozaikler XIV. Yüzyıla tarihlenmiş Bizans resim sanatının son döneminin en güzel örnekleri. Dış nartekste İsa’nın hayatını anlatan, iç nartekste ise Meryem’in hayatını anlatan mozaikler yer alıyor.

Mozaik ve freskler ile muazzam görüntüye sahip Kariye Müzesinin kelime anlamı Khora sözcüğünün Türkçeleştirilmesi ile Kariye’ye dönüşmüştür. Khora Yunanca kent dışı- kırsal alan anlamına gelen bir sözcüktür.

Kariye Müzesi olarak tarihe geçen kısım aslında 534’te Lustinianus döneminde Aziz Theodius tarafından yaptırılan manastır kompleksinden geriye kalan tek sağlam yapıdır.  296 yılında gerçekleşmiş büyük bir deprem sonucu ayakta kalabilen tek bina. 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet Han’ın İstanbul’u fethi sonrasında 1511 yılında cami olarak kullanılmıştır.

Hergün açık olan müzeye giriş ücreti 30 TL’dir.

Siz hala bu Müzeye gidip Mozaik ve freskleri yakından incelemediniz mi? Muhakkak ilk fırsatta gidin benden tavsiye 😉

Sibel E