İstanbul’un Eski İsimleri

Tarih boyunca birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapan İstanbul, bir o kadar medeniyetin de ilgi odağı olmuştur. İstanbul için bugüne kadar 150’ye yakın isim değiştirdiği söylenir. Latince, Rumca, Grekçe, Vikingçe, Osmanlıca, Slavca birçok isim değiştiren İstanbul’un eski isimleri arasında en bilinenler şunlardır;
Byzantion
Tarih içinde onlarca isim değiştiren İstanbul’un bilinen ilk adıdır. Milattan öncesine dayanan bu isim, o dönem bölgede yaşayan Yunanlı kolonilerin verdiği isimdi.
Augusta Antonina
Milattan sonra 1.yy’da Romalılar tarafından ele geçirilen İstanbul bu isimle anılmaya başlandı. Dönemin imparatoru oğlunun şerefine şehre bu adı vermiştir.
Nova Roma
Roma İmparatorluğu’nun başkenti seçilen şehir, Latince’de yeni (nova) Roma anlamına gelen “Nova Roma” adıyla tanınmaya başlandı.
Konstantinopolis
İstanbul’u başkent ilan eden ve Nova Roma adını veren I.Konstantin’in vefat etmesinin ardından şehre imparatorun adı verilmiş ve İstanbul “Konstantin-opolis” adıyla anılmaya başlandı. Şehir, Osmanlı İmparatorluğu’nda Konstantinopolis’in Arapça adı olan “Konstantiniyye” olarak biliniyordu.
İslambol
Osmanlı döneminde kayıtlarda görülen ad olmasına rağmen kullanım alanı çok yaygın değildi. İslambol ismi, Halk etimolojisi olarak örnek gösterilebilir.
İstanbul
Şehrin bugünkü bilinen adıdır. Osmanlı döneminde resmi belgelere giren İstanbul ismi, Osmanlı dünyasında bu şekilde kullanıldıysa da, Yunanlılar ve Batı dünyasında Konstantinopolis ismi uzun bir süre daha kullanılmaya devam edildi.