Hititlerden Kalan Kâhta Kalesi

Güneydoğu bölgemizde Adıyaman ilimizin Kâhta’nın yaklaşık 20 km. kuzeyinde Eski Kahta Köyü( Kocahisar) yakınlarında bulunan Kahta Kalesi bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.
Kâhta’nın tarihinden bahsetmek gerekirse geçmişi sabah medeniyetinin doğuş yeri olan Mezopotamya’ya yakın olması nedeniyle tarih öncesi dönemlere kadar uzanmaktadır. Bulunduğu yer itibariyle tarih öncesi dönemlerden günümüze sayısız medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Tarihi aydınlatan en önemli yapıda Kâhta Kalesi’dir. Kâhta kalenin tarih kitaplarında tam olarak tarihi bilinmemektedir. Söylenenlere göre M.Ö 2 yüzyıllarda Hititlerden kaldığı sanılmaktadır.
Şuan ki bulunan kale meydanında bu kaleden arta kalan bir cami kalıntısı ve hamam, iki su sarnıcı, kral sarayı ve diğer bina kalıntıları bulunmaktadır. Kaleden Kâhta Çayına inen 400 m.uzunluğunda kayalar oyularak yapılmış merdivenli bir yol mevcuttur.
Bu yolun yapılış amacı kalenin kuşatıldığı sırada su gereksiniminin bu yolla sağlanmasıdır.
Theresa Cille ve Profesör Dörner’in burada yaptıkları kazılarda büyük boyda kabartmalar ele geçirilmiştir. Ayrıca Anadolu’daki yazılı kayaların en büyüğü de kalenin güney yamacındadır.
Adıyaman’a gittiğinizde Kâhta’da ki eski medeniyetlerden kalma tarihi eserleri mutlaka görmenizi tavsiye ederim.
Thanks for sharing, this is a fantastic blog.Really thank you! Awesome.