Hitit İmparatorluğunun başkenti: Hattuşaş
UNESCO Dünya Miras Listesine 1986 yılında alınan Hattuşaş, Hittit imparatorluğunun başkentliğini yapmış ve Anadolu’da önemli bir yerleşim merkezi olarak yüzyıllarca varlığını sürdürmüştür. Günümüzde bu yapıda tapınaklar, kraliyet konutları ve surlar bulunmaktadır.
Çorum Boğazkale ilçesinde bulunan Hattuşaş sanat ve mimaride gelişmiş bir yerleşim yeridir. Hattiler döneminde kurulan bu yapının ismi kurucularından ileri gelmektedir. Hattuşaş’ta yapılan kazılarda 5 kültüre ait kalıntılara rastlanılmıştır. Bu 4 kültür; Hattiler, Asurlar, Roma ve Bizans olarak sıralanmaktadır.
Kalıntılar incelendiğinde bu kalıntıların Aşağı Kent, Yukarı Kent, Büyük Kale ve Yazılıkaya’dan oluştuğu söylenmektedir.
Aşağı Kent; Hattuşaş’ın kuzeyinde yer alan kısım olarak nitelendirilir. Aşağı Kentte Asur Ticaret Kolonileri Çağı yerleşimleri görülmektedir. Büyük tapınak kalıntıları bu kentte yer almaktadır.
Yukarı Kent; tapınaklar ve kutsal alanlardan oluşan bu kent güney cepheden çevrilen surlarla kapatılmıştır. Surlarda 5 kapı yer almaktadır.
Sfenksli Kapı. Kentin en yüksek noktasında yer almaktadır.
Aslanlı kapı ve Kral Kapısı batı ve doğu uçlarda yer almaktadır.
Yer kapısı; halkın gizlice şehir dışıyla temasını sağlamaktadır.
Büyük kale; kraliyet sarayının bulunduğu kaledir.
Yazılıkaya ise Hititlerin açık hava tapınağıdır.