Hacivat- Karagöz Oyunları

Bu yazımızda sizlere Türk kültürünün önemli sembollerinden biri; Hacivat Karagöz Oyunlarından bahsedeceğiz. Kökeni 16.yüzyıla kadar gelen ancak Osmanlı topraklarına ne zaman geldiği tam olarak belli olmayan bu oyun, her yaştan insanın ilgisini çeken bir gölge oyunu. Türklerin Anadolu’ya gelişi ile bu topraklarda kendini gösterdiği tahmin edilen bu gölge oyunu, günümüzde eski popülerliğini yitirmiş olsa da, düzenlenen festivaller, karnavallar ve yapılan şenliklerde hala kendini göstermektedir. Özellikle televizyonun olmadığı dönemlerde, Ramazanda sahur eğlencesi olarak da varlığını sürdürdü.
Hacivat- Karagöz Karakterleri
Diyaloglar genellikle Karagöz ile Hacivat arasında geçse de, oyuna dahil olan başka karakterler de vardır. Tiryaki, Çelebi, Kayserili, Kastamonulu, Laz, Kürt, Acem, Tuzsuz, Matiz, Zeybek, Çengi, Cazu bu karakterlerden yalnızca bazılarıdır. Her birinin ayrı bir özelliği, ayrı bir şivesi ayrı bir karakteri vardır.
“Geleneksel bir oyundur”
Hacivat- Karagöz gölge oyunu, Türk toplumunda geleneksel bir oyundur. Tarih bilimcilerine göre Hacivat’ın gerçek adının Hac İvaz olduğu söylenmektedir. Nabza göre şerbet vermeyi iyi bilen Hacivat karakterinin karşısında okumamış bir adam olan ve belki de gölge oyununun baş karakteri olan Karagöz yer alır. Yabancı kelimeler kullanan Hacivat ile alay eden Karagöz; etrafındaki her şeye karışır, her işe de burnunu sokar.
Nasıl Oynanır?
Bu gölge oyununu oynamak için bir perdeye ve kuklalara bir de ışığa ihtiyacınız var. Karanlık bir ortamda perdeye ışık yansıtılması ve arkasındaki kuklaların konuşturulması ile oynanır. Bu oyunu, evde amatör olarak çocuklar kendi aralarında, aileler de çocuklarını eğlendirmek için oynayabilirler.