Geleneksel Yaşam Simgesi Olan Mardin Evleri

Yerleşimi M.Ö 4500’lere dayanan Mardin özgün mimarisi ile görenleri büyülemeye devam ediyor. Mardin denildiğinde akıllarımıza ilk o sarı kalker taşı ile işlenmiş çeşitli motiflerle bezenmiş evler gelmektedir.
Muazzam güzellikteki evler bunlar. Evler sokaklardan ayrılmış yüksek duvarlar ile örülmüş yaklaşık 4 metre yüksekliğe ulaşmış duvarlarla çevrilmiş. Taş işçiliğinin en güzel örneklerinin yansıtıldığı bu evlerde yazlık denilen iç avlu bulunmaktadır. Evlerin eyvan diye isimlendirilen kısımları yazın kullanılan geniş mekândır. Merkez yerleşimi 1979 yılında kentsel sit alanı ilan edilmiştir.
Geleneksel yaşam simgesi olan Mardin evlerinin terasları bulunuyor. Bu teraslar sayesine sosyalleşme sağlanmış oluyor. Bu teraslara çıkıp manzarayı seyretmek insana muhteşem bir haz veriyor. Turizm için önemli bir yere sahip evlerde oyma ve desen yapmaya müsait yapısı olan kullanılan sarı kalker taşları sayesinde nakış süslemelerle kaplı muazzam yapılar ortaya çıkmış, muhteşem bir görüntü ortaya çıkmış.
Gelenekselliğini koruyan Mardin evlerinde misafirler ve ev sahipleri için kullanılan odalar farklıdır. Misafir için ayrılmış odalar sadece misafirden misafire açılmaktadır. Mutfaklar genellikle Kuzey cephede konumlandırılmıştır. Bunun nedeni de Kuzey konumda yer alan mutfak ile yiyeceklerin daha serin ortamda muhafaza edilebilmesini sağlamak olarak söylenebilir.
Geçmişten günümüze dokusunu kaybetmeden ulaşabilmiş cennet köşelerden biri burası, Güneydoğu Anadolu Bölgemizin en güzel simgesi. Geçmişten günümüze pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan tarihin buram buram koktuğu mekân Mardin Evleri.
Gidip tarihin izlerine tanıklık edebileceğiniz, otantik bir ortama sahip olan Mardin evlerini görmelisiniz. Benden yıldızlı bir tavsiye mutlaka görülmesi gereken eşsiz yapılar bu evler 😉