Fethiye çarşısı

Fethiye çarşısı

Fethiye çarşısı oldukça geniş. Ne ararsanız var… Burada yöresel şarap markalarından tutun da, farklı markalarda şekerlemelere kadar türlü türlü ürün çıkıyor karşınıza.
Hediyelik eşya dükkanları, dericiler, halıcılar, butikler ve kuyumcular Fethiye çarşısında sıra sıra. Yabancı turistleri kapı önlerinde dericilerle pazarlık ederken görebilirsiniz. Bu dükkanlarda deri aksesuarların pek çok çeşidini bulabilirsiniz. Sevdiklerinize mütevazı bir armağan götürmeniz de mümkün Fethiye’den. Çakmaklıklar, free-baglar ve küçük güderi cüzdanlar çok şık ve özellikli. Çalış Plajı çevresinde pek çok tezgah var. Gümüş takılara, deri bilekliklere ve uğurlu taşlara merakınız varsa, bu tezgahların önünden ayrılmanız zor. Fethiye çevresinde dokumacılık çok gelişmiş. El tezgahlarında dokunan özgün kumaşlar, halılar ve kilimler ilginizi çekebilir. Kaya halısı, kök boyası tekniği ile oldukça çarpıcı görünüyor. Kolon ve dastar kumaşı, Fethiye köylerindeki kadınların el emeğinin yansıması. Merkezdeki Paspatur Çarşısı yaz akşamları tıklım tıklım doluyor.

Burada alışveriş yapmak için ya herkesin plajda olduğu saatleri seçeceksiniz, ya da gecenin yorgunluğunu atmak için uyudukları sabah saatlerini… Yaz mevsiminde neredeyse sabaha kadar açık büfe ve hediyelik eşya mağazaları bulabilirsiniz. Seydiler, Karaçulha kilimleri, heybeler, çuvallar, Kaya (Makri) halıları, Üzümlü motifli dastarlar, yün ve kıldan yapılan kolonlar, bal, tahin, lokum, dağ ve ada çayları, kekik ve çeşitli baharatlarla, deniz ürünleri ve bunlardan üretilen hediyelik eşyalar, Fethiye ve çevresinde bulabileceğiniz yöresel renklerden. Ayrıca Fethiye civarında üretilen üç telli, sipsi ve kabak kemani gibi müzik aletleri de satın alabileceğiniz yöresel eşyalar arasında yer alıyor.

Fethiye’de sahilden dağlara ve yaylalara uzanan farklı kültürler, birbirleriyle kucaklaşıp yöredeki yaşama renk katıyor. Tipik bir Fethiye görüntüsünde bir yörük ile bir balıkçının kolayca bir araya geldiklerini görmek mümkün.

Kök Boyasından Dastara…

Kaya halısı: Yüzyıllardır el tezgahlarında göz nuru ve el emeğiyle dokunan Kaya Köyü’nün halıları, özellikle özgün desenleri, renkleri ve kök boyası tekniği ile ilgi çeker.

Dastar: Üzümlü Köyü’ne özgü bir el dokuması sanatı olan dastar, pamuklu iplikten düz ya da beyaz üzerine beyaz desenli olarak geleneksel tezgahlarda dokunuyor. Dastar kumaşından hazırlanan çeşitli ürünleri, Fethiye’nin her yerindeki alışveriş merkezlerinde bulmak mümkün.

Kilim: Özellikle heybe ve yaygı olarak kullanılan, yöreye özgü çizgilere sahip kilimler, Fethiye’nin Seydiler, Atlıdere, Karaçulha ve Eldirek köylerinde geleneksel yöntemlerle ve el tezgahlarında dokunuyor.

Kolan: İnce ve uzun kuşaklar biçiminde çeşitli renk ve desenlerde dokunan Kolan da, Fethiye bölgesine özgü kültürel öğeler taşıyan diğer bir el sanatı.

Sibel

Bir cevap yazın