Fatih Camii

Fatih Camii

Fatih Camii; Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır, Fatih Külliyesi’nin içerisinde yer alır. Cami ve Külliye 1462 yılında yaptırılmaya başlanmıştır. Yapıldığı tepeye Bizans İmparatorlarının gömüldüğüne inanılmaktadır. Yapımı 1462 yılında başlayarak 1470 yılında son bulmuştur. Mimarı ise  Sinaüddin Yusuf bin Abdullah’tır. 1509 yılında yaşanılan deprem sonucu ciddi hasarlar görmüştür. II. Beyazid döneminde onarılarak hasarlar ortadan kaldırılmıştır. 1766 yılında meydana gelen depremde tekrar zarar görmüştür. Bu kez harabe haline dönmüştür.  Harabeye dönen  cami Sultan III. Mustafa tarafından 1767 ve 1771 yılları arasında Mimar Mehmed Tahir Ağa’ya tamir ettirilmiştir. İlk Türkçe ezan 29 Ocak 1932’de okunmuştur.

Fatih Camii ziyaretçiler tarafında yoğun bir ilgi görmektedir. Mimarisi, tarih kokan külliyesi ve ayrıca yanı başındaki türbeleri sebebiyle oldukça fazla ziyaretçi almaktadır.  İstanbul’un kapılarını aralayan Fatih Sultan Mehmet, Gazi Osman Paşa ve Gülbahar Valide Sultan gibi birçok ismin kabri de Fatih Camii avlusu içerisinde bulunmaktadır.

Fatihte bulunan cami ve külliye Fatih’te Fevzi Paşa Caddesi’nin Haliç yönünde bulunmaktadır. Camiye ulaşmak için Eminönü yönünde çalışan ve Yavuzselim Durağı’ndan geçen otobüsler kullanılır. Toplu taşıma ile ulaşım sağlamak isteyenler Eminönü’ne gelerek buradan hareket eden otobüsleri kullanıp kısa sürede camiye ve külliyeye ulaşabilir.

 

 

Sibel E