Ender Fauna ve Florası ile Dilek Yarımadası Milli Parkı

Ender Fauna ve Florası ile Dilek Yarımadası Milli Parkı
Aydın iline bağlı Kuşadası’nda bulunan 27.598 Ha. alandır. 1966 yılında milli park ilan edilmiştir. Maki bitki örtüsünün en zengin örneğine sahip bu yerin Kuzey kısmı ise Karadeniz bitki örtüsü örneklerini sergilemektedir.
Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı, mavi ve zümrüt’ün yer aldığı tertemiz plajlarının yanı sıra Akdeniz bitki örtüsünün eşsiz güzelliğine hâkimdir. Kuşadası’na yakın olması itibari ile özellikle yaz aylarında turistler tarafından büyük ilgi görmektedir.
Kavaklıburun ve Karasu Koyları arasında 2 kilometrelik parkurda botanik turları düzenlenmektedir. Kanyon ve Eski Doğanbey köyleri arasında doğa yürüyüşleri yapılmaktadır. Milli parkta çeşitli noktalarda manzara seyretmek için alanlar bulunmaktadır. birkaç alanda ise dalma sporu gerçekleştirilmektedir. Bu alanlar ulaşımı kolay ama ziyaretçiler tarafından çok fazla tercih edilmeyen alanlardır. Olta balıkçılığı ve kuş gözlemciliği yaygındır.
Kültür turlarının düzenlendiği çeşitli alanlar vardır. Bunlar; Panionion, Zeus Mağarası, Eski Doğanbey Köyü, Eski Şaraphane mevkii Tebai Antik Kenti ve Milli Park yakınında bulunan Priene ve Milet Antik Kentleridir. Bu alanlar milli park sınırı içerisindedir. Ayrıca jeep safari, at safari ve çeşitli parkurlarda botanik turları ziyaretçiler için diğer alternatiflerdir. Yalnız bu alanda konaklama imkanı yoktur. Ancak milli park bitişiğinde Güzelçamlı, Davutlar, Kuşadası, Didim ve Söke’de bulunan konaklama tesisleri bulunmaktadır.
ULUSLARARASI ÖNEMİ
“A Sınıfı Sulak Alan” özelliği taşıyan Büyük Menderes Deltası, Akdeniz Flora Bölgesi elementleri ve Avrupa Sibirya Flora Bölgesi elementleri içermesi bakımından Dilek Yarımadası uluslar arası özellik taşımaktadır. Konseyi tarafindan ” Flora Biogenetik Rezerv Alanı ” kabul edilen Büyük Menderes Deltası Bafa Gölü ile entegre bir sulak alanın parçasıdır. Bu entegrasyon içerisinde yer alan içerdiği biyolojik çeşitlilik, nesli tükenmek üzere olan canlılar ve endemik türleri bünyesinde barındırması neticesinde uluslar arası öneme sahip olmuştur. Ramsar Sözleşmesi, Bern Sözleşmesi, Rio Sözleşmeleri ve Barselona Konvansiyonu kararı ile korunma altına alınmıştır.
Dilek Yarımadası Akdeniz Fokları için doğal yaşam alanı özelliğine sahiptir. Dünya’da 500 adet kalan ve 100 tanesinin Anadolu kıyılarında olduğu saptanan Akdeniz Fokları Avrupa’nın en nadir memeli türlerindendir. Ayrıca Yaban domuzu, Karakulak, Vaşak , Çakal, Sırtlan, doğaya terk edilmiş yabani sığırlar ve atlar ile birçok hayvan türü yarımada içerisindedir. 250 kuş türünün deltada yaşadığı ve 70 türün ürediği saptanmıştır. Delta, Önemli Kuş Alanı listesinde yer almaktadır. Bununla birlikte nesli tehlikede olan Cüce Karabatak deltada yaşamaktadır.
Dilek Yarımadası, Türkiye’de ender bulunan Kartopu, Finike Ardıc, Pirnal Meşesi ve Dallı Servi’nin küçük topluluklar halinde yetiştiği tek yerdir.
ZEUS MAĞARASI
Mağara 10- 15 yaklaşık metre derinliğe sahiptir. Dağın derinliklerinden akan tatlı su denizin tuzlu suyu ile mağarada buluşarak yeşil ve mavi serin mağara gölünü oluşturmuştur. Mağaranın bir kısmında yer alan çamur ile ziyaretçilere güzellik banyosu yapma fırsatı verilmiştir. =) Ziyaretçilerden bazıları mağaranın kutsal olduğuna inandıkları için mağara etrafındaki çalılıkları dilek ağacına çevirmiştir.
Yaz ve kış su sıcaklığı 5 derece olan mağara yazın serin kışın ise ılıktır. Rivayete göre Göktanrı Zeus kardeşi Poseidon’u kızdırdığı zaman elindeki asayı kaldırarak dalgaları kabartan, denizi altüst eden kardeşinin gazabından korunmak için mağaraya kaçarmış. Buraya kaçıp kardeşi sakinleşene kadar beklermiş. Günümüzde ise Zeus gibi yöre halkı ve ziyaretçiler havanın denize girmeye müsaade etmediği günlerde mağaraya gelerek Zeus gibi burada yüzerler.