DÜNYANIN 8. HARİKASI AYASOFYA

minareler

Bugün sizlere İstanbul’un eşsiz destinasyonlarından biri olan Ayasofya’dan bahsedilecektir.

Ayasofya 532-537 yılları arasında dönemin Bizans imparatoru I. Jüstinyer tarafından inşa edilmiştir. Fatih Sultan Mehmet’in 1453 yılında gerçekleştirdiği İstanbul’un Fethi sonrasında bu yapı Camiye dönüştürülmüştür. 1953 yılında da müze haline getirilmiştir. Ayasofya inşaatında 10.000e yakın kişinin çalıştırıldığı ve işin tamamlanması için büyük bir servetin harcandığı söylenmektedir.  Fatih Sultan Mehmet’in hoşgörüsü sayesinde Ayasofya içersinde yer alan insan figürlü mozaiklere zarar verilmemiş ince bir sıva ile üzerleri kapanarak korunmuştur. Bu işlem sayesinde sıva altındaki mozaikler oluşabilecek zararlardan, tahribatlardan korunmuştur. Müzeye çevrildikten sonra mozaiklerden bazılarının üzerindeki sıva temizlenmiştir. Günümüze kadar gelen Ayasofya aynı yerde 3 kez inşa edilmiştir. Bu nedenle üçüncü Ayasofya denilmektedir. İlk iki bina isyanlar sırasında yıkılmıştır. Pek çok kişi tarafından ziyaret edilen Ayasofya müzesi sanat ve mimaride oldukça büyük öneme sahiptir. Dünyanın 8. Harikası olarak nitelenirilen Ayasofya 916 yıl klise olarak kullanılmış, 482 yıl camii olarak kullanılmış ve 1935 ten beri de müze olarak kullanılmaktadır.

Ayasofya müzesine yazın en son giriş 18.00dır. Ziyaretçiler 09.00-19.00 saatleri arasında müze içerisinde bulunabilirler. Kışın ise bu saat 16.00 ‘a gerilemektedir. Ziyaretçiler 09.00- 17.00 saatleri arasında ziyaretlerini gerçekleştirebilirler. Giriş ücreti 40 TL olarak belirlenen Ayasofya müzesine 18 yaş altındaki çocuklara ve bu çocuklarla birlikte olan öğretmenler, 65 yaş üstü vatandaşlar, Gaziler ile birlikte Gazi yakınları, Engelli vatandaşlar, Er ya da Erbaşlar, ICOM- ICOMOS- UNESCO kartı olan kişiler, yerli yabancı basın kartına sahip olanlar, seyahat acentesi sahibi veya müdürü olanlar, Kültür Turizm Bakanlığı personelleri, 12 yaş altı yabancı uyruklu çocuklar,  Erasmus ve Comenius Ortak okulları öğrencileri ücretsiz faydalanabilirler.  Ayrıca bu yapıyı ziyaret etmek isteyen okullar müze yetkilileriyle iletişime geçerek randevu sağlayabilir ve ücretsiz olarak okul gezileri düzenleyebilirler.

hunkar

Ayasofya içerisinde yer alan Hünkar Mahfilinde Padişahların ibadetlerini gerçekleştirmesi sağlanırdı. Bu mekân padişahın ibadetini gerçekleştirilmesi için oluşturulmuş özel bir mekândır.

mihrab

Mihrabın kenarlarında bulunan iki şamdan Kanuni döneminde Sadrazam İbrahim Paşa tarafından Macaristan seferi sırasında getirilmiştir. Bu şamdanlar Macar Kralı I. Matyas’ın sarayının kilisesinden alınmıştır.

sultan-ii-mahmud-kutuphanesi

Sultan II. Mahmut döneminde saygın kişilerce yapılan yaklaşık 5000 kitabın olduğu kütüphanedir. 1968 yılında bu kitaplar Süleymaniye Kütüphanesine taşınmıştır.

payandalar_0

Ayasofya Müzesinde II. Selim, III. Murad, III. Mehmet, I. Mustafa, Sultan İbrahim ve Şehzadelerin Türbeleri bulunmaktadır.

 

Sibel E

Bir cevap yazın