Doğanın Güzel Yüzü: ÇAMARDI

Çamardı ilçesi, yerli ve yabancı birçok turistin tercih ettiği destinasyondur. Aladağlar Milli Park alanının yer aldığı ilçedir. İlçe, Aladağlar Milli Park alanın yüksek rakımlı yerlerinde gerek gezi ve gerekse tırmanış yapmak isteyenlerin uğrak noktasıdır. İlçe, doğa ile baş başa kalıp, sakin ve huzurlu bir tatil geçirmek isteyenler için ideal bir yerdir. İlçe, zirveyi görmek ve zirveye ulaşmak isteyen dağcılar içinde güzel bir tercihtir.

NİĞDE’NİN İLÇESİ
Çamardı ilçesi, Niğde iline bağlıdır. İlçe, Demirkazık Tepesi’nin eteklerinde dar bir vadiye kurulmuştur. Çamardı ilçesinin Niğde’ye uzaklığı 69 kilometredir. İlçenin denizden yüksekliği ise 1250 metredir. Eski adı Bereketli Maden olan Çamardı, 1948 yılında ilçe olmuş, 1927 yılında da belediyesini kurmuştur.

ÇAMARDI’NIN COĞRAFİ YAPISI
Çamardı ilçesi, engebeli bir yapıya sahiptir. İlçenin 2/3’ü dağlık alan, 1/3’ü de yayladır. Torosların zirvesi olarak anılan 3756 metre yüksekliğindeki Demirkazık, Çamardı ilçesinin sınırlarında yer almaktadır. Ecemiş Çayı, Merkez Karapınar Mevkii’nden çıkan dere Çamardı ilçesinin belli başlı su kaynaklarıdır. Bu su kaynakları Çamardı ilçesinin güneyinde birleşerek Adana topraklarında Seyhan Nehri’ne akmaktadır.

AĞAÇ DİKİM ALANLARI BULUNMAKTA
Çamardı ilçesinde ağaçlandırma çalışmaları yapılmaktadır. Çamardı ilçesinin sınırlarında geniş ağaç dikim alanları bulunmaktadır. Çukurbağ Köyü Emli Boğazı, Elekgölü ve Yelatan Köyleri ile Demirkazık Dağ ve Kayakevi civarında ağaçlandırma çalışmaları düzenlenmiştir.

TARİHİ TUNÇ DEVRİNE DAYANMAKTA
Çamardı ilçesinin tarihinin tunç devrine dayandığı bilinmektedir. Milattan önce 3000-2000 yıllarını kapsayan eski Tunç Devri döneminde Çamardı ve çevresinin önemli bir yerleşim bölgesi olduğu düşünülmektedir. Çamardı’ya bağlı Celaller Köyü civarında Göltepe Kestel ören yerinde yapılan arkeolojik kazılar sonucu Çamardı’nın Tunç Devrine dayandığı bilgisine ulaşılmıştır.

OSMANLI DEVLETİNİN BÖLGEYE TEMASI
Osmanlı Devleti, Yıldırım Beyazıt döneminde Çamardı bölgesini keşfetmiştir. Yıldırım Beyazıt, savaş yapmadan aldığı Konya-Niğde civarı toprakları Karamanoğulları’na vermiştir. Çamardı ilçesinin de yer aldığı geniş bölge Fatih Sultan Mehmet tarafından 1471 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır.

ÇAMARDI ADI NASIL VERİLDİ
Çamardı ilçesinin adı tarih sahnesinde zaman zaman Şamardı, Maden ve Bereketli isimleriyle anılmıştır. Çamardı isminin ise bölgenin dağlık ve ormanlık olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.

ÇAMARDI’NIN EKONOMİSİ
Çamardı ilçesinin Ekonomisi hayvancılığa dayanmaktadır. İlçenin sınırlı bir bölümünde tarım yapılmaktadır. İlçede yetişen tarım ürünleri tahıllar ve baklagillerdir. İlçede meyvecilik yaygındır. İlçede en çok yetiştirilen meyve elmadır. Çamardı ilçesinde aynı zamanda değerli maden yatakları bulunmaktadır. Bu maden yatakları arasında demir, çinko, kurşunlu çinko, antimon yer almaktadır. Maden yatakları özel ve kamu kuruluşları tarafından işletilmektedir.

GÖLTEPE KESTEL ÖREN YERİ
Kestel Maden Ocağı, Niğde dağları eteklerinde Çamardı İlçesi Celaller Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Kestel Maden Ocağının Milattan önce 3200-2000 yıllarında ilk Tunç Çağı devrine ait olduğu düşünülmektedir. Kestel Maden Ocağı, Göltepe’nin karşısında yer almaktadır.

DEMİRKAZIK
Demirkazık zirvesi, Niğde ilinin Çamardı ilçesi sınırları içinde yer almaktadır. Niğde’nin güneydoğusunda bulunur. Niğde’ye uzaklığı yaklaşık 40 kilometredir. Demirkazık zirvesi, Niğde’den bakıldığında görülmemektedir. Demirkazık zirvesi, Aladağlar dağ kütlesinde 3500metrenin üzerindeki zirveler arasında, en kuzey noktada ve en yüksekte olan zirvedir. Demirkazık zirvesi çevresinde 3000 metrenin üzerinde pek çok zirve bulunmaktadır. Demirkazık zirvesinin dağ koni şekli ve 300 400 metrelik kot farklarıyla diğer zirveleri gölgede bırakıp öne çıkmaktadır.

ALADAĞLAR’DA GEZİ VE TIRMANIŞLAR
Aladağlar, Niğde ilinin Çamardı ilçesinde bulunan Çukurbağ köyündedir. Aladağlar üzerinde gezi ve tırmanış yapacak olan araştırmacı ve dağcılar, Çukurbağ köyüne gelerek buradan Aladağlara giriş yapmaktadır. Eğer araştırmacı ve dağcılar sadece Demirkazık doruğuna tırmanış yapmak isterlerse Demirkazık köyünden de Aladağlara giriş yapabilmektedirler.

KAVLAKTEPE YERALTI ŞEHRİ
Kavlaktepe Yeraltı Şehri, Kapadokya’daki tüm yeraltı şehirleri gibi gizemli bir şehirdir. Niğde’ye olan uzaklığı 35 kilometredir. Kavlaktepe Yeraltı Şehri, Çamardı ilçe sınırları içerisindedir. Kavlaktepe Yeraltı Şehrinin geçmişi 12. Yüzyıla, Bizans dönemine kadar uzanmaktadır.

YÖRESEL LEZZETLER
Çamardı ilçesinde birbirinden lezzetli yöresel yemekler yer almaktadır. Bu yemekler; Cevizli Erişte, Halveter Tatlısı, Etli Bamya, Pirinçli Elma Dolması, Ayva Boranası’dır. Aynı zamanda Beyaz Kiraz Reçeli ve Kaymak Tatlısı damaklarınızı şenlendirecek niteliktedir.

ÇAMARDI’YA NASIL ULAŞIRIM
Çamardı ilçesine Niğde merkezden otobüs ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Niğde- Çamardı arası yaklaşık olarak 49 kilometredir. Aynı zamanda Çamardı, Pozantı arası uzaklık 54 kilometre, Çamardı, Adana arası uzaklık 153 kilometredir.

ÇAMARDI SİZ DEĞERLİ SEYAHAT SEVERLERİ BEKLİYOR
Çamardı ilçesi görülmesi gereken cennet güzelliklerden birisidir. İlçenin kendisine özgü yöresel lezzetlerini tadabilir, Demirkazık zirvesi, Aladağlar gibi alanlarında eşsiz bir deneyimleme yapabilir ve yeraltı şehrinin tarihine tanıklık edebilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere, sağlıcakla kalın.
Facebook: facebook.com/secreturkey
Instagram: instagram.com/secreturkey
Twitter: twitter.com/secreturkeycom adreslerinden bizleri takip edebilir, yeni yerler keşfedebilirsiniz.