Doğal Karstik Şekilleri İle Karain Mağarası

Karain Mağarası Akdeniz bölgesinin Antalya ilinde yer almaktadır. Kültürel bir değere sahip olan Karain Mağarası, Antalya- Burdur kara yolunu 5-6 km uzaklıktaki Yağca Mahallesinde bulunmaktadır. Karain mağarasına ulaşım Antalya- Burdur kara yolundan 13 km ileride Karain işaret levhasının soluna dönülerek Karain mağarasının bulunduğu yola girilir. Antalya’ya 27 km kadar uzaklığı bulunmaktadır.
Türkiye’nin en büyük doğal mağaralarından biri olan Karain mağarasının Nisan- Ekim aylarında 08.00- 19.00 saatleri arasında açıktır. Kasım- Mart aylarında ise 08.00-17.00 saatleri arasında açıktır. Tatil günü olmayan mağaranın giriş ücreti 5 liradır.
Klasik dönemde tapınak olarak kullanılan bu mağarada dış duvarlarda Grekçe kitabe ve nişler bulunmaktadır. Karain mağarasında yapılan çeşitli kazılardan elde edilen bulgular Antalya müzesiyle mağaranın yanındaki Karain müzesinde ziyaretçilere sunulmaktadır.
Paleolitik çağ yani yontma taş devrine ait çeşitli alet, araç ve gereç bulguları birçok kez araştırmacılar tarafından çeşitli bölgelerde bulunmuştur. Ancak paleolitik döneme ait insan fosillerine sadece Karain mağarasında rastlanılmıştır.
Karain mağarasının oluşumunda karstik oluşumlar etkilidir. 1946 yılında Kılıç Kökten’in çabalarıyla keşfedilmiştir. 3 kayanın bağlanmasıyla oluşan bir yapıya sahiptir. Birçok devire ait örnekler bulunan Karain mağarasında pek çok kalıntı bulunmaktadır. Mağaranın bu kalıntılar ışığında 500.000 yıl öncesine kadar insanlar için yaşam alanı olduğu söylenebilmektedir. Pek çok çağa ev sahipliği yapan bu alanın heyecanla ziyafet edilmesi kaçınılmazdır.