Deniz ve Tarihin Keşisimi: PHASELİS

Deniz ve Tarihin Keşisimi: PHASELİS

KAPTAN ROTAMIZI PHASELİS ANTİK KENTİNE ÇEVİR

Deniz ve Antik Kent severler için biçilmiş kaftan diyebiliriz. Phaselis Antik Kenti  tatil severler için favori deniz ve antik kent rotaları arasında yer almaktadır. Bu eşsiz yer Antalya’nın Kemer ilçesinin Tekirova Belgesinde yaşam bulmaktadır. Phaselis’in Kuzeyi’nde Gökdere vadisi güneyinde Üç Adalar batısında ise Çandır Vadisi yer almaktadır. Phaselis Kemer’e yaklaşık 15 dakika Antalya merkezi ise 45 dakikalık bir mesafede yer almaktadır. Sizleri daha fazla heyecanlandırmadan Phaselis ile ilgili bilgilere hep birlikte göz atalım…

GÖÇMEN RODOSLULAR TARAFINDAN KURULDU

Yöre halkının ve araştırmalarımız sonucunda edindiğiniz bilgilere göre Phaselis M.Ö.7. yüzyılda Rodoslu göçmenler tarafından kurulduğu tarih sayfalarına geçmiştir. Muazzam yerin kuruluş efsanesine gelirsek, Phaselis’e gelen göçmenlerin bu yerleşim yeri oldukça hoşlarına gitmiştir. Bunun üzerine yöre halkından çoban’a yerleşim yeri bedeli için Arpa ekmeği mi? yoksa Kurulmuş balık mı? İstersiniz sorusu yöneltilir.  Çoban ise kurutulmuş balığı tercih etmesiyle yerleşim yeri olarak tarih sayfalarında yerini almıştır.

BÜYÜK İSKENDER’İN ALTIN TAÇLA KARŞILANDIĞI KENT

Phaselis zamanla Anadolu’da istilaların oluşmasıyla Büyük İskender’in hâkimiyetine giren Phaselis Antik Kenti.  Kurulduğu ilk yıllardan beridir, Üç farklı limanı ile bölgenin en ihtişamlı ve görkemli kentlerinden birisi olmuştur. Zengin tüccarlarda bu eşsiz limanlara uğradıkça Phaselis’in gücüne güç katmışlardır.  Tarihin eşsiz sayfalarına Büyük İskender’in altın taçla karşılandığı şehir olarak geçmiştir.

PİSKOPOSLUK MERKEZİ HALİNE GELDİ

Phaselis Büyük İskender’den sonra zenginlikleri yüzünden birçok kez el değiştirmiştir. Roma İmparatorluğu güçlü ordusu tarafından el geçirildikten hemen sonra M.Ö. 167 yılında Likya Birliğine üye olup bu birliğin sikkelerini basmıştır. İmparatorların teşrif ederek onurlandırdığı Phaselis Antik Kenti zamanla önemli bir piskoposluk merkezi haline geldi.

PHASELİS ANTİK KENTİ SU İHYACINI NASIL KARŞILADI?

Baskınlara ve doğal afetlere rağmen günümüze kadar ayakta kalan en anıtsal yapı olan su kemerleri Phaselis şehrinin tüm su ihtiyaçlarını karşılamıştır. Su kemerleri Phaselis’in kuzeyinde yer alan tepelerden suyu şehrin merkezine kadar ulaşmasını sağlamıştır. Bunun sonucunda Phaselis hiçbir zaman su ihtiyacı çekmemiştir. Yapılar arkeolojik kazılar sonucunda yöre halkının banyo ihtiyacını karşılamak için biri küçük diğeri ise büyük olan 2 adet hamamlara rastlanmıştır.

ŞEHRİN BAŞ TANRIÇASI ATHENA

Gönümüzde tarihçilerin ve araştırmacıların söylemlerine göre şehrin baş tanrıçasının savaşın ve bilgeliğin tanrıçası olarak Athena olduğu kayıtlara geçmiştir. Lakin en üzücü kısmı ise henüz bulunmamış olmasıdır. Athena Tapınağının ve diğer önem az eden yapıların gönümüzde ormanla kaplı olan akropol tepesinde yer aldığı düşünülmektedir.

SADECE PHASELİS’TE YETİŞEN BİTKİ: LATHYRUS PHASELİTANUS

Evet, yanlış duymadınız ülkemizde sadece Phaselis’te yetişen bu bitki boyu bir metreye kadar uzayabilen bir baklagil türü bir bitkidir. İsmi Lathyrus Phaselitanus olan bu bitkinin meyveleri hayvanlar ve insanlar için zehirli olduğu bilinmektedir. Bu eşsiz bitki nisan ve mayıs aylarında meyve vermektedir. Phaselis dışında yetişmediği için yerleşimi dar ve türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır.

PHASELİS ÜÇ ÖNEMLİ LİMANDAN OLUŞUYOR

Tarihi ve varlığı açısından öneme sahip olan Phaselis Antik Kenti birbirini kıskandıran Üç adet limanı bulunmaktadır. Bu limanlar sayesinde; öğrencilerin vize ve final stresi, büyük şehirlerden sıkılanlar, yoğun iş temposundan bunalanlar için adeta ödül niteliğindendir. Burada olduğunuz sürece kafanıza hiçbir şey takmadan rahatça tatilinizi yapabilirsiniz. Bu eşsiz limanlar Kuzey, Merkez ve Güney limanları olarak isimlendirilmektedir. Her limanın kendisine has özellikleri vardır. Şimdi kısaca bunlardan bahsedelim…

PHASELİS KUZEY LİMANI

Kalabalığı sevmeyenler için bu liman tamda size göre, sadece sevdiklerinizle eğlenebilir ve onlarla keyifli dakikalar geçirebilirsiniz. Kişisel arabanızla geldiyseniz limana yakın yerlere park edebilirsiniz. Bu limanın en önemli özelliği diğer limanlara nazaran biraz daha tenha olasıdır. Su berraklığı oldukça sizi keyiflendirecek niteliktedir. Arka tepede bulunan yamaç ise şehir mezarlığıdır. Ormanlık alana da biraz mesafesi olduğundan piknik severler güneşten korunmak için yanlarına şemsiye almaları daha mantıklı olur. Ek bilgi olarak denizi biraz çakıllıdır.

PHASELİS MERKEZ LİMANI

Phaselis Antik kentin tam ortasında yer alan Merkez Limanın en önemli özelliği ise, yuvarlak şekilde olup etrafı taşlarla çevrelenmesidir. Uzaktan baktığınızda liman doğal bir havuz görümünde güzel bir göz şöleni halini almaktadır. Yüzme bilmeyen gezi severler içinde oldukça ideal bir limandır. Sığ ve dalgası yoktur. Sevdiklerinizin yardımı ile yüzmeyi bu limanda öğrenebilirsiniz. Merkez Limanın etrafı ağaçlarla çevrilenmiştir. Piknik severler için ideal bir mekân konumuna gelmektedir. Yanınızda yeme-içme için malzeme getirmediyseniz ufak bir büfesi mevcuttur. Sıcak su termosunuzda getireceğiniz çay ile orman içerisinde deniz eşliğinde pikniğinizi yapabilirsiniz. Önemli bir hatırlatmada bulunmak gerekirse lütfen çöpünüzü etrafa atmayınız. Yaz sezonunda denize girdiğinizde su sıcaklığı oldukça fazladır. Seyyar duş ve wc bulunmamaktadır. Bununda en önemli faktörü de yaklaşık 9000 yıllık tarihe sahip sit alanı olmasıdır. Betonlaşma yasaktır.

PHASELİS GÜNEY LİMANI

Phaselis Güney Limanı diğer limanlara bakıldığında oldukça büyük bir plaja sahiptir. Bu sebeple diğer plajlara nazaran daha dalgalıdır. Manzara bakımından oldukça güzel göz şölenine sahiptir. Güney limanı, kuzey ve merkez limanı konum olarak 2 parçaya ayırtmaktadır. Yürüme mesafesi ile diğer limanlara gitmek 5 dakikanızı alabilir. Park alanı bakımından biraz yetersizdir. Limanın plaj özelliklerinden bahsetmek gerekirse, kum ve ufak çakıl taşı karışımından oluşmaktadır. En güzel özelliği ise yosun bulunmamaktadır.  Güney limanı diğer limanlara göre an kalabalık ve hareketli olan limandır. Deniz yolu ile gelen gezi severler bu limanda yer alan kapıdan giriş yapmaktadırlar.

ÖNEMLİ TARİHİ KALINTILARA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Phaselis yerleşiminde yer alan tarihi kalıntılar kuzey ve güney limanlarını birleştiren iki ana cadde ile sıralanmıştır. Bu eşsiz cadde agora ve tiyatro arasında ufak bir meydan oluşturmaktadır. Bu meydanın güneydoğu tarafındaki basamaklar tiyatro ve akropolise ulaşma imkânı sağlamaktadır. Tiyatro Helenistik döneme ait olduğu bilinmektedir. Sahne binasına eklenen duvarın şehri koruyan surlar olduğu kalıntılardan kendisini belli etmektedir.

DENİZ VE TARİHİN BİRLEŞİMİ: PHASELİS

Üzülerek yine yazımızın sonuna geldik. Doğal hayat ile iç içe, gürültüsüz bir ortamda tarihi kalıntıların arasında zihninizi dinlendirebileceğiniz eşsiz güzellikte bir Antik Kent. Mutlaka sevdikleriniz ile birlikte gidiniz onları da bu göz şöleninden mahrum bırakmayınız. Phaselis Antik Kenti Ziyaret Saatleri Yaz Dönemi: 08.30-19.00 (1 Nisan-1 Ekim). Kış Dönemi: 08.30-17.30 (1 Ekim-1 Nisan). Kapanışa yarım saat kala görevliler anons edip bölgeden ayrılmanız yönünde uyarılarda bulunmaktadır. Giriş Ücreti:36 TL’dir. Gelecek yazılarda görüşmek üzere, hep seyahatte kalın.

Facebook: facebook.com/secreturkey

Instagram: instagram.com/secreturkey

Twitter: twitter.com/secreturkeycom adreslerinden bizleri takip edebilir, yeni yerler keşfedebilirsiniz.

Sibel