Cehennemin Bekçisi 3 Başlı Kerberos ve Cehennemağzı Mağarası

İnönü Mahallesi, Ereğli/Zonguldak’ta yer alan bu mağara antik dönemin Acheron Vadisi olarak bilinmektedir. Zonguldak il merkezine 70 km mesafede yer alır.
Yan yana 3 mağaradan oluşmaktadır.
Birinci mağara: giriş bölümü bitki ve geometrik şekilli mozaiklerle kaplıdır. Hristiyanlığın ilk yıllarında gizli ibadet yeri olarak kullanılmıştır.
İkinci bölüm: Hristiyanlığın ilk döneminde ibadet olarak kullanılmış eski bir kilisedir. Doğu kısmında apsis kalıntılar yer alır. Apsis yunan dilinde kavis ya da yay anlamına gelir. Hristiyanların dini mabetlerinde yer alan bir yapıdır. İkinci bölüm kilise mağarası veya Herkül mağarası olarak nitelendirilir.
Üçüncü mağara: insan gücüyle yapılan su sarnıçıdır. Sarnıç içinde su biriktirmek için yer altına yapılan depodur. Zemini taban suyu ile kaplı olan mağaradır.
Cehennemağzı Mağarasının Sırrı
Kerberos ölüler ülkesinin bekçisidir. Bu bekçi yaşayanların ölüler ülkesine, ölülerin de yaşayanların yanına geçmesini engellemektedir. Eğer Kerberos yeryüzüne çıkarılırsa salyasının toprağa değmesiyle zehirli bir bitki olan akonit yetişmeye başlar. Bu bitki günümüzde haşhaştır.
Bu mağarada yaşayan üç başlı Kerberos adında efsanevi bir köpek bulunmaktadır. Bu köpek kutsallığı simgeleştirmektedir. Köpeğin cinsiyeti belirsizdir. Bazı kaynaklar ise dişi olduğunu belirtmektedir. Hatta bu dişilikten kaynaklı Kerberos’un bereket simgesi olduğunu göstermektedir. Dişilik bolluk-bereketin simgesidir. Herkül, mağaraya iner ve bu köpeği yakalar daha sonra Yunanistan’daki Troizen şehrine götürür. Troizen’deki kâhin köpeği götürmesi için Herkül’e görev verir. Kutsal köpeğin Karadeniz Ereğli’den çıkarılışı, bu bölgenin kutsallıktan kutsal dışı bir mekâna dönüştürüldüğünün göstermektedir. Çünkü kutsal olan yabancının eline geçince kutsal dışı mekân ortaya çıkar. Ayrıca Herkül bölgedeki bolluk ve bereketi başka bir yere taşıyan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu köpeği bu bölgeden uzaklaştırarak bölgeye katkı sağlamayan Herkül bölgenin bolluk-bereket tanrısını Troizen’e götürerek bölgeyi hem kutsallıktan hem de bereketten yoksun bırakmıştır.
Bu mağaraya giriş ücreti 5 liradır. Pazartesi tatil olan mağaraya haftanın diğer günleri yazın 09.00-19.00/ kışın 08.30-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.