1700’lü Yıllara Dayanan Eşsiz Yerleşim: BOZTEPE

Kırşehir ilimizin, 6.706 kişilik nüfusa sahip olan Boztepe ilçesinden bahsedeceğiz. Boztepe yerleşimi 1700’lü yıllara dayanan eski ve tarihi bir yerleşim yeridir. 562 kilometrelik yüzölçümüne sahip bu yerleşim yeri, 1938 depreminde ciddi zarar görmüştür. 1950 yılında yeniden gelişmeye başlayan yerleşim yeri 1960 yılında kasaba olmuştur. 1990 yılında da 13 köyü bünyesinde barındıran bir İlçeye dönüşmüştür.

13 KÖYÜ İLE BOZTEPE
Boztepe’nin 13 köyü bulunmaktadır. Bu köylerden; Çanakçı, Kızmelik, Dağmezarı, Köçekli, Özlü Eski Boztepe ve Cevizbağı köyleri en çok bilinen köylerdir.

SEYFE PINARLARI
Geniş bir plato üzerinde yer alan Boztepe’nin topraklarının büyük bir kısmını Malya Ovası ile kaplıdır. Bölgede Seyfe pınarları dışında önemli bir akarsu bulunmamaktadır.

KARASAL İKLİM HÂKİM
Boztepe, karasal iklime sahip bir yerleşim yeridir. Orman örtüsü kuraklık ve insan etkisi gibi faktörler nedeniyle büyük ölçüde kaybolmuştur. Bölgede Antropojen Step örtüsü bulunmaktadır.

BOZTEPE’NİN BAŞLICA GEÇİM KAYNAKLARI
İlçenin geçim kaynağı büyük oranla tarım ve hayvancılıktır. Aynı zamanda Boztepe ilçesinde küçük bir sanayi sitesi de bulunmaktadır.

KIRŞEHİR’E YARIM SAAT UZAKLIKTA
Boztepe ilçesinin Kırşehir’e uzaklığı ortalama 28,9 kilometredir. Boztepe ilçesinin kuzeyinde Çiçekdağı yer alırken, batısında Kırşehir merkez ilçesi, doğusunda Nevşehir, güneyinde ise Mucur bulunmaktadır.

BOZTEPE’YE AİT DEYİMLER
Afen atlatmak (ucuz kurtulmak- hafiften atlatmak), ahizer etmek (bıktırmak, sürekli rahatsız etmek), avara koymak (meşgul etmek, oyalamak), boynuna boz ip ölçülsün (asılarak öldürülmek), bat (yok ol, kaybol),ciğerlerinden tutul (verem ol, hastalan), Gıran giresice (hepsi bulaşıcı hastalıktan ölsün) gibi deyimler Boztepe’ye ait deyimlerdir.

BOZTEPE’YE AİT MANİLER
Maniler kültürümüzün simgeleridir. Boztepe’nin de diğer yörelerde olduğu gibi kendisine özgü manileri vardır. Bu manilerden en bilinenine aşağıda yer verilmiştir.
‘Kalede otun yarim
Ayağı potin yarim
Sana asker diyorlar
Beni de götür yârim’

BOZTEPE’DE NELER YENİR?
Eşsiz gezimizin sonunda sizleri müthiş damak tatları beklemektedir. Bu tatlar; Katma Aşı, Borani, Keşgah, Baltacı, Çullama, Süla Kabağı, Höşmerim, Aside, Sütlü Kabak, Pelte, Köftür’dür. Tattığınız bu tatlar yöreye özgü yemeklerdir.

ÜNLÜ CEVİZLİBAĞ HÖYÜĞÜ
Cevizlibağ Höyüğü, Bağlarbaşı Mahallesinde bulunmaktadır. İlçede yaşayanlar burayı ‘Kale’ diye isimlendirmiştir. Yüksekliği 17 metre, çapı 210 metredir. Höyüğün, MÖ 3000- MS 1400 yılları arasında yerleşim olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Cevizlibağ Höyüğü tescillenmiş ve koruma altına alınmıştır.

HARMANLI HÖYÜK
Harmanlı Höyüğü, ilçe merkezine bağlı olan Harmanaltı köyündeki mezarlık alandadır. Höyük, 4 metre yüksekliğe 67 metre uzunluğa sahiptir. Höyüğün bazı bölümlerinde mezarlar bulunmuştur. Höyükte, Demir çağına ait olduğu düşünülen seramiklere de rastlanılmıştır. Roma ve Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanıldığı düşünülmektedir.

ÖKSÜZ HÖYÜK
Öküz Höyüğü, Öksüzkale köyünün girişinde bulunmaktadır. Höyük, 25 metre yükseklik, 217 metre uzunluktadır. Öküz Höyüğü, yerleşim yeri içerisinde yer alması nedeniyle yoğun şekilde tahribata uğramıştır. Höyükte birkaç parça Frig gri çanak çömlek parçası bulunmuştur. Aynı zamanda höyükte, Demir çağı ve daha geç dönem seramiklerine de rastlanılmıştır.

BOZTEPE’YE NASIL GİDİLİR
Boztepe ilçesi Kırşehir’e ait olan 7 ilçeden biridir. İlçeye gidebilmek için şehir merkezinden kalkan dolmuşları kullanabilir ya da kendi aracınızla kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

BOZTEPE SİZ DEĞERLİ SEYAHAT SEVERLERİ BEKLİYOR
Eşsiz höyükleri ve damak tatları ile bizleri büyüleyen Boztepe ilçesi siz değerli gezi severleri bekliyor. Mutlaka bu essiz yerde resim safarisi yaparak anılarınızı ölümsüzleştirebilirsiniz. Yeni bir yazımızda görüşmek üzere, sağlıcakla kalın.
Facebook: facebook.com/secreturkey
Instagram: instagram.com/secreturkey
Twitter: twitter.com/secreturkeycom adreslerinden bizleri takip edebilir, yeni yerler keşfedebilirsiniz.
One thought on “1700’lü Yıllara Dayanan Eşsiz Yerleşim: BOZTEPE”