Bereketli Topraklar: ÇİFTLİK

Çiftlik ilçesi, Niğde iline bağlı cennet noktalardan biridir. Bu yazımızda sizlere muazzam lezzete sahip patateslerin yetiştiği topraklardan biri olan Çiftlikten bahsedeceğiz.

NİĞDE’NİN İLÇESİ
Çiftlik ilçesi, Niğde ilinin kuzey–kuzeybatı topraklarını kapsamaktadır. İlçe, Niğde, Aksaray ve Nevşehir arasında yer almaktadır. İlçe, 1990 yılında ilçe statüsü kazanmıştır.

ÇİFTLİK ADI NEREDEN GELİYOR
Çiftlik ilçesi adını eski bir sığır çiftliğinden almaktadır. İlçenin olduğu bölge Melendiz (Malandusa) olarak da bilinmektedir. Bazı kaynaklar Melendiz isminin Malazgirt savaşındaki bir akıncı beyinin ismi olduğunu ileri sürmektedir. Melendiz adındaki bu akıncı bey, Konya ve Göller bölgesi civarına akınlar düzenlemiştir.

ÇİFTLİK’İN COĞRAFİ YAPISI
Çiftlik ilçesi, 1555 metre rakıma sahiptir. İlçede karasal iklim hâkimdir. İlçede, yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. İlçeyi çevreleyen dağın adı Melendiz Dağıdır. Melendiz Dağı, Orta Torosların devamıdır. İlçede aynı zamanda önemli bir akarsu kaynağı da bulunmaktadır. Melendiz Çayı, Sultanpınar köyünden doğup Melendiz ovasını ikiye bölerek Aksaray ili İlisu Kasabasından ve Ihlara vadisinden geçip Mamasın barajına dökülmektedir.

İLÇENİN TARIMSAL YAPISI
Çiftlik ilçesinde yaygın olarak tahıl tarımı, meyve ve sebzecilik ile bağcılık yapılmaktadır.

BAĞLI KÖY VE KASABALAR
Çiftlik ilçesinin 5 belediye ve 9 köy’ü bulunmaktadır. İlçeye ait belediyeler; Azatlı, Bozköy, Çiflik, Divarlı ve Kitreli’dir. İlçeye ait köyler ise; Asmasız, Çardak, Çınarlı, Kula, Mahmutlu, Murtaza, Ovalıbağ, Sultanpınarı ve Şeyhler köyleridir.

PATATESİ İLE MEŞHUR
Çiftlik ilçesi patatesi ile meşhur bir ilçedir. İlçenin patates üreticiliğinde Orta Anadolu Bölgesine uyumlu, yüksek verimli ve hastalıklara dayanıklı yerli çeşitler tercih edilmektedir.

TEPECİK-ÇİFTLİK HÖYÜĞÜ
Tepecik-Çiftlik Höyüğü, Orta Anadolu’da yer alan tarih öncesi döneme ait bir höyüktür. Höyük, geniş bir alana sahiptir. Höyük, 9 metre yüksekliktedir. Höyükte 2000-2006 yılları arasında Niğde Müze Müdürlüğü tarafından kazı çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Höyük etrafında yaşayan insanların yaşamında obsidyen üretimi ve dağıtımının önemli olduğu düşünülmektedir. Höyük yerleşiminin yakınında yer alan obsidyen kaynaklarının MÖ 10 bin yıldan beri uzak yerlerde bulunan sayısız Neolitik yerleşmede tespit edilmiş olması bu durumun kanıtıdır. Höyükte, yerleşmede farklı tabakalarda, toplu halde obsidyen aletler tespit edilmiştir. Höyük civarında çok sayıda pişmiş toprak ve taş mühürler yer alması burada yaşayanların diğer topluluklar ile yoğun ticari ilişkiler içinde olduğunu düşündürmektedir.

GÖLLÜDAĞ ÖREN YERİ
Göllüdağ, Niğde merkezin 60 kilometre kuzeyinde, Gölcük Beldesi, Kömürcü köyünün güneybatı yönünde yer almaktadır. Göllüdağ’ın yüksekliği 2172 metredir. Göllüdağ ören yerinin Orta Anadolu’da yeri belli olan tek Geç Hitit merkezi olduğu bilinmektedir. Ören yerinde Milattan önce 1200-700 yıllarını kapsayan Geç Hitit Şehir Devletleri döneminde milattan önce 8’nci yüzyıldan kalma yerleşim alanı izleri yer almaktadır. Göllüdağ ören yeri, çevresi surlarla çevrili geniş bir alanı kapsamaktadır. Surlarda, tapınak, ev temelleri ve küçük bir göl bulunmaktadır. Ören yerindeki kazılardan elde edilen çift başlı aslan kabartması Kayseri Müzesinde sergilenirken diğer buluntular Niğde Müzesinde sergilenmektedir.

MURTAZA KALESİ
Murtaza kalesi, Çiftlik ilçesinin Murtaza köyünün 700 metre kuzeyinde yer almaktadır. Aynı zamanda Murtaza, Hacı Abdullah yolunun batısında bulunmaktadır. Kale yüksekliği yol seviyesinden 60 metredir. Kale, doğal bir kaya kütlesi üzerinde yer almaktadır. Kaleden kuzeydoğuya doğru bakıldığında Misli ovası görülürken aynı zamanda Ulu yolun önemli bir kısmı da görülmektedir. Kale batı duvarının bir kısmı tahrip olsa da bazı kısımları sağlamdır. Murtaza Kalesi ana girişi batı yönünde yer almaktadır. Kalenin güneybatı köşesinde yuvarlak planlı bir burç görülmektedir. Kalenin doğu cephesinde duvar yoktur.

ÇİFTLİK ULAŞIM
Çiftlik ilçesi Aksaray’a 65 kilometre, Niğde’ye ise 23,6 kilometre uzaklıktadır. Niğde- Çirtlik ilçesi arasında 32 kilometre mesafede bir yol daha bulunmaktadır. Bu yol dağ yolu diye bilinmektedir. Bu yolun kış aylarında yoğun karla kaplanması ulaşımı engellemektedir.

ÇİFTLİK SİZ DEĞERLİ SEYAHAT SEVERLERİ BEKLİYOR
Çiftlik ilçesi, coğrafi yapısı, ören yeri, kalesi, höyüğü ile görülmeye değer yerlerdendir. Bu güzel ilçeye yolunuz düşerse olağanüstü lezzete sahip olan patatesini tatmadan dönmeyin. Yeni bir yazımızda görüşmek üzere, sağlıcakla kalın.
Facebook: facebook.com/secreturkey
Instagram: instagram.com/secreturkey
Twitter: twitter.com/secreturkeycom adreslerinden bizleri takip edebilir, yeni yerler keşfedebilirsiniz.