Bartın’ın Tarihi Değeri; Taşhan

Bartın’ın Tarihi Değeri; Taşhan

Bugün size Bartın’ın tarih kokan bir mekânından bahsedeceğim; Taşhan.

Dünyanın dört bir tarafından getirilmiş kahve aromaları ile zengin bir yer burası. Çarşı içerisinde olan bu yer iki kapılı girişi olan dışarıdan bakınca gizemini fark edemediğiniz bir yer.  Kapısından içeriye adım attığınız anda büyülemeye başlıyor insanı.

Dar merdivenleri çıktıkça ne ile karşılaşacağınızı bilmediğiniz için daha da heyecanlanıyorsunuz. Merdivenleri çıktığınızda karşınıza sıralanmış masa ve sandalyeler ile oldukça kalabalık ve yoğun bir ortam çıkıyor.

Küçük küçük odalar var bu hanın içerisinde. Her odanın girişinde Taşhan’da yaşamış kişilerin isimleri yazılı. Odalara adımınızı attığınız an tarihin içerisine girmiş gibi oluyorsunuz.

Bartın’a geldiğinizde Amasra’yı, İnkumu’nu eminim ki gezmeden dönmezsiniz. Yolunuz Bartın’a düştüğünde mutlaka Taşhan’a girip tarihin derinliklerine inin. Kahvenizi yudumlarken odalara yerleştirilmiş eserleri inceleyerek hoş vakit geçirin.

Taşhan Hacı Ali Bey tarafından 1800-1810 yıllarında Bartın’a gelen misafirlerin konaklamaları amacıyla yaptırılmış. Üst kat dinlenecek bölüm alt kat ise dinlenmeye gelen kişilerin atlarını ve mallarını bıraktıkları bölüm olarak inşa edilmiş. Günümüze kadar pek çok amaç için kullanılan Han ailenin yedinci kuşak temsilcisi H. Osman Tuna tarafından restore edilerek turizme kazandırılmış. Ayrıca avluda yer alan ve çok yaşlı olan ıhlamur ağacının adını alan Ihlamur kafe de tüm ziyaretçilerini özenli bir misafirperverlik ile karşılıyor.

Sibel E