Atatürk Orman Çiftliği
ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ
Atatürk Orman Çiftliği
1925 yılında Atatürk’e hediye olan bir arazinin üzerinde Atatürk’ün talimatı ile kurulmuştur. Türk tarımının öncüsü niteliğindedir. 1937 yılında Atatürk tarafından hazineye bağışlanan bu çiftlik Gıda, Tarım ve Hayvancılığa bağlı tüzel kişiliğiyle varlığını sürdürmektedir.
Ülkede var olan en büyük hayvanat bahçesi özelliğine sahiptir. Müdüriyet binasının girişine konulmuş kule şeklinde olan saatle ilgili olarak 1926 yılında çiftlik çalışanlarının çalışma saatlerine uymaları için yapıldığı söylenmektedir.
1992 yılında 1. Derece sit alanı olarak tescillenmiştir. Ayrıca 2011 yılında çiftlik içinde yer alan Gazi Tesisleri olarak isimlendirilen alanda 3. Derece doğal sit alanı olarak tescillidir.
Atatürk Orman Çiftliği’ni ziyaret edecekseniz. Çiftlikte gezilecek yerler şunlardır.
- Atatürk Evi
- Atatürk Orman Çiftliği Müze ve Sergi Salonu
- Gazi Orman Çiftliği parkı
- Piknik Alanı
ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ MÜZE VE SERGİ SALONU
Daha önceki yıllarda şarap fabrikası olarak faaliyet sürdüren bina 6 mayıs 2010 tarihi itabariyle Atatürk Orman Çiftliğinin kuruluşunun 85. Yılında sergi ve müze salonu haline dönüştürülmüştür.
Bu salonu ziyaret etmek isteyenler 08.00-17.00 saatlerinde ücretsiz olarak ziyaretlerini gerçekleştirebilir.
Bu salonda Hanrı Benazus koleksiyonu sergilenmektedir.
Bu Eserlerden Bir Kaçı
Kaynak: http://www.aoc.gov.tr/index.php?view=gnl&nid=142
ATATÜRK EVİ
Atatürk’ün Selanik’teki evinin benzer olan ve ölçülerdeki evidir. Selanik’teki evinin aynısıdır. Çarkımlı kardeşler tarafından Ankara ticaret Odasının öncülüğüyle yaptırılmıştır. 10 Kasım 1981 yılında ziyaretçilerine açılmıştır. Girişte herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ PARKI
Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğünün kaynağı ile yaptırılan bu park 2011 Eylül ayında Atatürk’ün vasiyeti doğrultusunda hizmete açılmıştır.
Atatürk’ün 1937 yılında “çiftliklerin yerine göre araziyi ıslah ve tanzim etmek, muhitlerini güzelleştirmek, halka gezecek, eğlenecek ve dinlenecek sıhhi yerler temin eylemek” sözünü ulusa devri hakkında yazdığı feragat mektubunda belirtmiştir.