Astım Tedavisinde Damlataş Mağarası

Astım Tedavisinde Damlataş Mağarası

Damlataş Mağarası; Alanya ilçesinde yer alan oluşan bir patlama sonucu bulunan mağaradır.

Alanya ilçesine 1km uzaklıkta bulunan mağara astım hastalığının tedavisinde önemli bir yere sahiptir. 1948 yılında Alanya iskelesi inşaatı yapılırken işçilerin kayaları parçalamak için dinamit yerleştirerek kayaları parçalaması sonucu ortaya çıkmıştır. Mağaraya giren işçiler sarkıt ve dikitlere rastlamıştır. 20m2 lik bir alanda 15m derinlikte bir mağara olduğunu anlamışlardır.

Mağaranın orta bölümüne ulaşmak için 50 metre boyundaki bir geçitin aşılması gerekmektedir. Mağaranın en önemli özelliği yaz ve kış 22 derecede kalmasıdır.

Mağara oluşumunun 15 bin yıl önceye dayandığı söylenmektedir. Yağmurlu havalarda mağara tavanından kireçli su akmaktadır. Sarkıtlar bu kireçli su sayesinde oluşurken dikitlerde damlaların yerde birikmesi sonucunda birikintilerin donmasıyla oluşmuştur.

Astım Tedavisinde Damlataş Mağarası

Damlataş Mağarası; içerisinde yer alan hava ve gazlar sayesine astım hastalığına iyi gelmektedir. Ayrıca bu hastalığı yok ettiği de ortaya çıkmıştır. Nem oranını %90 üzerinde olması ve yüksek karbondioksit sayesinde astım hastalığı için önemli bir şifa merkezidir. Astım hastalarına özel oluşturulmuş tedavi sistemi sayesine hastalar 21 gün boyunca 06.00-10.00 saatleri arasında turistlerin olmadığı saatlerde tedavi uygulanır. Ayrıca mağara giriş ücretleri astım hastaları için indirimli olarak temin edilir.

Sibel E