Asırlık Urfa Kalesi

Asırlık Urfa Kalesi

Şanlıurfa’nın turizm’i açısından önemli katkı sağlayan Urfa Kalesi, Şanlıurfa’nın güneybatı kesiminde bulunan Halik-ür Rahman ve Ayn-ı Zeliha göllerinin güneyindeki Damlacık dağının kuzey eteğinde yer almaktadır.

Bu eşsiz kale M.Ö. 9500 yıllarına ait neolitik bir yerleşim höyüğü üzerine kurulduğu araştırmacılar tarafından tahmin edilmektedir. Kalenin yanı başında çıkarılan ve Şanlıurfa Müzesinde sergilenen 11.500 yılık Balıklıgöl Heykeli kale dâhil Balıklıgöl havzasının tarihini bilimsel olarak vermektedir. 6.yy’ye ait kayıtlarda kaleden bahsedilmemektedir. Kale ile ilgi ilk kayıtlar 11.yy’ye aittir. Buna göre kale 6 yy. ile 11. yy arasına tarihlenebilir. Netice itibariyle kale ilgili kabul edilen görüş: M.S. 812-814 yılları arasında Abbasiler döneminde yapıldığıdır. Kalenin üzerindeki korint başlıklı iki sütun Edessa Karalı IX. MANU döneminde, M.S. 240-242 yılları arasında birer anıt sütun olarak yapılmıştır.

 

Urfa Kalesinin İç kalesi zamanla genişlemiştir. İç kale 25 burçludur. Kalede Bizans ve İslam dönemine ilişkin kalıntılar bulunmaktadır. Surları M.S. 812 yılında Hıristiyanların, Arap akınlarına karşı kenti korumak amacıyla yaptırdığı bilinmektedir.

 

Dış kale ise Haçlılar zamanında büyütülerek restore edilmiştir) diyenler de vardır.  Bu Asırlı kaleyi mutlaka ziyaret etmenizi öneririm.

Sibel

Bir cevap yazın