Arslanhane Camii Diğer Adıyla Ahi Şerafeddin Camii

Arslanhane Camii Diğer Adıyla Ahi Şerafeddin Camii

Selçuklu mimarisinin önemli yapılarından olan Arslanhane Camii Ankara’nın Altındağ İlçesi’nde, Hisar Semti’nde, Kılıçarslan Mahallesi’nde, Atpazarı Yokuşu üzerinde, Can Sokak’ta yer almaktadır.

Anadolu’nun ahşap direkli camilerinin en başarılı örneklerinden ve  Ankara’da inşa edilen Ahiler Devrine ait Ankara camilerinin en büyüğü olması yanında, pek çok özelliklerinden dolayı Ankara’nın en önemli anıtlarından birisi olan Arslanhane Camisinin diğer adıda Ahi Şerafettin Camii’dir.

Arslanhane Cami 13. yüzyıl başında Ahiler döneminde yapılmış, 1289-1290’da ilk restorasyonu Ahi Şerafeddin tarafından yaptırılmıştır. Minberindeki bir kitabeye göre mimarı Ebubekir Mehmet’tir. Camii Düz, ahşap tavanlıdır, mihrabı Selçuk çinileri ile kaplıdır ve iki yanda ahşap sütunlar dizilmiştir. İnşaatta kullanılan taşların bazıları Roma ve Bizans döneminden yapılardan kalmadır. Çatısı kurşun kaplamalıdır. Kuzey, güney ve batı yönlerine açılan üç kapısı vardır.

Caminin kurucusu Ahi Şerafettin, caminin karşısında bir Selçuklu türbesinde yatar. Cami “Arslanhane” olarak da bilinmesinin nedeni, türbenin duvarına gömülü olan antik aslan heykeldir.

Bu güzel camiyi görmenizi can-ı gönülden isterim. Selçuklu döneminde camiye verilen önemi bir kez daha anlamış oluyoruz.

Sibel

Bir cevap yazın