Alanya Tarihi Mekanlar

Alanya, geniş plajları, tarihi eserleri, modern otel ve motellerin sayısız balık lokantaları, kafe ve barlarıyla mükemmel bir tatil merkezidir. Gelenleri ilk karşılayan, Alanya Yarımadası’nın üzerinde bir taç gibi kurulmuş olan ve 13. yüzyıldan kalma şahane Selçuklu Kalesidir. Etkileyici kalenin yanı sıra eşi benzeri olmayan tersanesi ve anıtsal güzellikteki sekizgen Kızıl Kule görülmeye değerdir. Limanı çevreleyen kafeler ve barlar akşam saatlerinde liman yolu boyunca el sanatları, deri, giysi, mücevherat, el çantaları ve yöreye özgü ilginç renklere bezeli
su kabaklarının satıldığı butikler yer alır. Eğer mağaraları keşfetmekten hoşlanıyorsanız Damlataş Mağarası’nı gezmeniz gerekir. Mağara yakınında Etnografya Müzesi yer almaktadır. Tekneyle üç deniz mağarasına ulaşabilirsiniz: fosforlu kayalarıyla Fosforlu Mağara, korsanların kadın esirleri tuttukları Kızlar Mağarası ve Aşıklar Mağarası. Alanya’nın 15 km. doğusunda yer alan Dim Çağı Vadisi gölgelerin serinliğinde dinlenmek için ideal bir yerdir. Tüm sahillerinden denize girilebilen Alanya tam bir güneş, deniz, kum cennetidir.
Tarihi :
Alanya bazen Kilikya bazen de Pamfilya topraklarından sayılmıştır. Daha sonra sırasıyla Hititler, Yunanlılar, Romalılar bölgeye egemen olmuşlardır. Çeşitli istilalar ve savaşlarla harap olan kent Romalılarca yeniden inşa edilir. Bizanslılar döneminde ise Alanya’ ya ”Güzel Dağ” anlamına gelen Kolonoros adı verilir. 13. yy. da Selçuklu Hükümdarlarından I. Alahaddin Keykubat kenti alarak adını Alaiye olarak değiştirir. 13. yy. ortalarında Karamanlıların eline geçen Alanya 1471 yılında Osmanlı topraklarına katılır.
Alanyada gezilecek yerler :
Alanya Kalesi
Damlataş Mağrası, ortalama sıcaklık 22°C ve %96 nem oranı.
Dim Mağarası, 350 metre uzunluğunda.
Dim çayı
Kızıl Kule, 33 metre yüksekliğinde kırmızı tuğladan yapılmış bu güzel altıgen Selçuklu yapısı içinde bir de Etnoğrafya müzesi var.
Ehmedek, Alanyayı En net görebileceğiniz yer.
Süleymaniye Camii ve Kervansaray
Coğrafya ve İklim
Alanya, hemen yanı başında yükselen Batı Toroslar diğer tarafta ise Akdeniz ile çevrilmiş bir yarım ada üzerindedir. Toroslarda çam ve sedir ağaçları mevcuttur.Bölge her mevsim yeşildir. Portakal ağaçları, muz bahçelerini onlarıda Yeni Dünya bahçeleri takip eder. Kent çevresi adeta mağaralarla çevrilidir. Karada Dim mağarası, damlataş mağarası; deniz de de korsanlar mağarası ve fosforlu mağaralar insanı cezbeder. Alanya 70 km.lik sahili boyunca denize girlebilen bir yerdir.
Alanya yerlisi yazları yaylaya çıkarlar.Geçmişte keçi kılından çadırlarda kalınırken günümüzde lüks komnutlar yaylada yerlerini almıştır. Alanya`da bir saatlik yolculuktan sonra varılan yaylada kavurucu sıcakların yerini serin ve bol oksijenli hava alır. Bu gün yaylalar Alanyalılar ve turistler için bir nefes alma yerleri haline gelmiştir.
Alanya,harita ve uydu görüntüleri
One thought on “Alanya Tarihi Mekanlar”