Çerkez Türklerinin Yurdu: AKÇAKENT

Çerkez Türklerinin Yurdu: AKÇAKENT

Akçakent, Kafkasya bölgesinden göç eden Çerkez Türkleri tarafından 1884 yılında kurulmuştur. Akçakent’e ulaşım sağlayan 12 aile Akçakent’in 1 kilometre kuzeyinde yer alan Eskiyurt mevkiine yerleşmişlerdir. Eskiyurt mevkiinin engebeli ve dere yatağı olması nedeniyle beğenilmemesi üzerine yeni göç eden 70 hane şimdiki yerleşim yeri olan Akçakent’e taşınmıştır. Şimdi gelelim Akçakent’i anlatmaya…

1965 YILINA KARAR ŞEHRİCEDİT ADI İLE ANILMIŞ

Çerkez Türklerinin göç etmesi ve bölgeye ilk yerleşimleri sonrası şimdiki ismi Akçakent olan bölgeye Şehricedit adı verilmiştir. Sonuç olarak, Şehricedit adı 20.02.1965 tarihinde Akçakent olarak değiştirilmiştir.

SITMA HASTALIĞINA ŞİFA: AKÇAKENT

Akçakent eski adı ile Şehricedit çevresinde 1909 yılında yaygın bir sıtma hastalığı ortaya çıkmıştır. Sıtma hastalığına yakalanıp Akçakent’e gelenler Akçakent’e geldikten sonra hastalıklarına şifa bulduklarını ileri sürmüşlerdir. Bu şifanın kaynağı da hastalara göre Akçakent’ in suyu ve havasıdır.

ÇİÇEKDAĞI’NA BAĞLI BUCAK

Akçakent, Çiçekdağı’na bağlı bir bucak iken, 9 Mayıs 1990 yılında 3644 sayılı kanun ile Kırşehir’e bağlı ilçe olmuştur. Akçakent ilçesine bağlı 3 mahalle, 1 belde ve 19 köy bulunmaktadır.

KIRŞEHİR’İN EN YÜKSEK İLÇESİ

Akçakent ilçesinin denizden yüksekliği 1410 metredir. Bu özelliği ile Akçakent, Kırşehir’in en yüksek ilçesidir. İlçenin en alçak yeri Kılıçözü vadisi ve ilçenin en yüksek yeri 1641metre yükseklik ile Karlı Tepedir.

GEÇİM KAYNAĞI

Akçakent ilçesinin toprakları tarım ürünleri için elverişlidir. İlçenin başlıca geçim kaynağı olarak tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır.

HACIFAKILI KİLİSESİ

Hacıfakılı Kilisesi, Hacıfakılı köyünde yer almaktadır. Köyün bulunduğu alan Bizans dönemi yerleşim yeridir. Köyde Bizans dönemine ait pek çok kalıntı bulunmaktadır. Kilise olarak kullanıldığı düşünülen yapının tek bir odası varlığını korumaktadır. Kilisenin yapımında tuğla malzeme kullanılmıştır. Yapı, Bizans döneminin özelliklerini yansıtmaktadır.

ESKİYURT GÖLETİ

Güzelliği ile insanları büyüleyen Eskiyurt Göleti hem doğal güzelliği hem de şifa kaynağı olması nedeniyle ziyaretçilerin ilgi odağı olmuştur. Akçakale ilçesine göç eden Çerkez göçmenlerinin sıtma hastalığına yakalanması ve uzun süre bu hastalıkla mücadele etmesi sonucu Eskiyurt’ta bulunan bu gölete girerek yıkanmışlar ve sıtma hastalığından kurtulmuşlardır. O olaydan sonra Eskiyurt göleti şifa kaynağı olarak anılmıştır.

YÖRESEL LEZZETLER

Akçakent Kırşehir’in önemli tarihi izler taşıyan ilçelerinden bir tanesidir. İlçede birbirinden lezzetli yemekler yiyerek keyifli vakit geçirebilirsiniz. Akçakent ilçesine geldiğinizde Kırşehir’in önemli lezzetlerinden olan çullama, lepe, çirleme, aside tatlısı gibi pek çok lezzeti tadabilir ve hatta Çerkez göçmenlerinin yurt edindiği bu güzel bölgede Çerkez yemeklerini de deneyimleyebilirsiniz.

AKÇAKENT’E ULAŞIM

Akçakent ilçesi Kırşehir İline bağlı bir ilçedir. İlçe, Kırşehir’e 70,7 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. İlçeye Kırşehir merkezinden özel aracınızla kolaylıkla ulaşım sağlayacağınız gibi dolmuşlar ile de ulaşım sağlayabilirsiniz.

AKÇAKENT SİZ DEĞERLİ SEYAHAT SEVERLERİ BEKLİYOR

Şifalı suyu ve eşsiz damak tatları ile meşhur Akçakent yazımızın üzülerek sonuna geliyoruz. Mutlaka görülmesi gereken yerlere Akçakent’i listenizi eklemenizi tavsiye ederim. Akçakent’de ailenizle birlikte güzel vakitler geçirmenizi dilerim. Yeni bir yazımızda görüşmek üzere, sağlıcakla kalın.

Facebook: facebook.com/secreturkey

Instagram: instagram.com/secreturkey

Twitter: twitter.com/secreturkeycom adreslerinden bizleri takip edebilir, yeni yerler keşfedebilirsiniz.

Sibel

One thought on “Çerkez Türklerinin Yurdu: AKÇAKENT

Comments are closed.