3.000.000 Lale Barındıran Emirgan Korusu

3.000.000 Lale Barındıran Emirgan Korusu

3.000.000 Lale Barındıran Emirgan Korusu

Emirgan Parkı, büyük ağaç varlığı ile  tarihten günümüze miras kalmış Bogaz’ın zengin parçalarından biridir.

17.yy, da IV. Murat’ın Revan Seferi sırasında, Revan Kalesi kumandanı olan Emir Mirgünoğlu, kalenin fethinden sonra affedilmiş ve  Emirgan’da oturmasına müsâade edilmiştir. Emirgan, l9.yy ortasında Hıdiv İsmail Paşa ve Ailesi tarafından kullanılmıştır.

Osmanlı Hükümdarı IV. Murad’ın İranlı Emir Gün’e hediye ettiği bu bahçe zamanla pek çok kez el değiştirmiştir. Öteden beri bir kısmı mesire yeri olarak halka açık korunmuş ve 1940 yılında Belediye Başkanı Lütfi Kırdar tarafından kamulaştırılan park halk kullanımına açılmıştır. Park eşsiz doğa güzelliğine sahiptir. İçerisinde barındırdığı köşkler sayesinde tarihe ışık tutmaktadır.

1871 ve 1878 yılları arasında koru içerisinde inşa edilen köşkler isimlerini renklerinden almaktadır.

160 Farklı Tür ve 3.000.000 Lale barındıran Emirgan Korusunda tüm lale türlerini görmek mümkündür. Heryıl nisan ayında lale festivali düzenlenen koruya yerli ve yebancı pek çok turist uğramaktadır.

Sarı Köşk


Kuş evi görünümüne sahip bu köşk, süsleme sanatının en ince detaylarını bünyesinde barındırmaktadır. Koruda yer alan köşkler arasında manzarası en ünlü köşk Sarı Köşk’tür. 1871 -1978 tarihlerinde Hıdiv sülalesinde yar alan İsmail Paşa tarafından yaptırılan parkın içerisindeki Sarı köşk, Şale üslubunda ve bir kuş evi görünümündedir. Kuş evleri görünümü, Türklerin kuş sevgisinin işlevsel ve sanatsal bir anlatım biçimini yansıtmaktadır.Türk  halkının geleneksel yaşama düzeninin gereği olarak bir sofa etrafında toplanan plan şeması uzun yıllar değişmeden korunmuştur. Sarkiş Balyan yapıları arasında tavan ve duvar süslemeleri, büyük yüksek, kapı ve pencereler, iç mekanlarda parlak renkle zenginleştirilen işlemeler önemlidir. Süsleme sanatının en zarif özelliğindedir. İç tavanlarda çiçek motifleri yağlı boya figürler, dış cephe süslemeleri oyma el sanatının örneğidir. San rengi beyazla birlikte motife edilerek bir kuş evini andıracak şekilde dekore edilmiştir.
Sarı Köşk eski sahipleri tarafından av, piknik, dînlenme evi ve konuk ağırlama köşkü olarak yıllarca kullanılmıştır.

Pembe Köşk

Tipik bir Osmanlı evi görüntüsüne sahip bu köşk, uzun yıllar boyunca paşaların seyir mekanı olarak kullanılmıştır.

 

Beyaz Köşk

Emirgan Korusu’nda yar alan en özel botanik düzenlemeye ve bitki çeşitliliğine sahip köşktür. Özellikle bahar aylarında çiçek açan rengarenk ağaçlar arasında çok özel bir havaya olmaktadır.

 

 

 

 

Sibel E